Turiștii sunt consternați că în Zanzibar nu se mai găsește bere. Hotelierii văd concedieri

Turiștii sunt consternați că în Zanzibar nu se mai găsește bere. Hotelierii văd concedieri
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2024

Insulele din arhipelagul Zanzibar se confruntă cu o penurie de alcool care amenință sectorul turistic al uneia dintre cele mai importante destinații turistice din Africa, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Turismul generează aproximativ 90% din veniturile externe ale arhipelagului tanzanian, arată G4Media.ro

LISTA Wizz Air suspendă 20 de curse din România CITEȘTE ȘI LISTA Wizz Air suspendă 20 de curse din România

Prețurile berii au crescut cu 100% după ce lanțul de aprovizionare a fost perturbat de o schimbare bruscă a importatorilor.

Ministrul turismului din insule a demisionat recent, invocând condițiile proaste de muncă.

Cu toate acestea, unii au făcut legătura între demisia sa și problemele legate de aprovizionarea cu alcool.

Cunoscute pentru plajele lor uimitoare cu nisip fin și pentru patrimoniul cultural bogat, insulele din Oceanul Indian sunt populare printre turiștii din întreaga lume.

Anul trecut, Zanzibar a fost clasat printre cele mai bune 10 destinații turistice din Africa de către mai multe reviste de turism.

Însă hotelierii avertizează acum că problemele legate de aprovizionarea cu alcool ar putea face ca insula să-și piardă strălucirea turistică.

Mai multe hoteluri  de pe plajele Matemwa din nordul insulei principale din Zanzibar servesc doar băuturi răcoritoare, iar oamenii din acea zonă spun că trebuie să meargă în orașul principal, Stone Town, pentru alcool.

DOCUMENT Piața asigurărilor a avansat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Piața asigurărilor a avansat

Afacerea unui domn pe nume Mshenga, care vinde bere și fructe de mare, a fost grav afectată.

„Suntem în criză de bere la barul meu, iar eu am doar un stoc de băuturi răcoritoare”, a declarat el pentru BBC. „Guvernul trebuie să ia măsuri. Este sezonul de vârf acum, este foarte cald și acești turiști au nevoie de bucurie, au nevoie de bere rece pe aceste plaje”.

Un turist american, care nu a dorit să fie numit, a declarat: „Iubesc Zanzibar și plajele sale. Oamenii sunt extraordinari, iar singura provocare pe care o simt acum este că nu pot obține băuturi alcoolice tari. Vreau băuturi spirtoase sau chiar whisky, dar nu se găsește nimic în hotel – în schimb, m-au sfătuit să comand de la Stone Town.”

Fabricarea locală a alcoolului este interzisă în Zanzibar, a cărui populație este în mare parte musulmană.

Turismul a adus venituri record la bugetul Turciei CITEȘTE ȘI Turismul a adus venituri record la bugetul Turciei

Cea mai mare parte a alcoolului vândut pe insule provine din Tanzania continentală, în timp ce o parte este importată din Africa de Sud.

Penuria inițială de la începutul acestui an a început atunci când Consiliul de control al băuturilor alcoolice din Zanzibar (ZLCB) a întârziat reînnoirea permiselor pentru cei trei importatori stabiliți – One Stop, Scotch Store și ZMMI.

Nu este clar de ce nu au fost reînnoite licențele celor trei firme, care au furnizat alcool pe insulă timp de peste două decenii.

Pentru ca importatorii de alcool să obțină o licență, aceștia trebuie să fie rezidenți născuți în Zanzibar, cu un cazier fiscal curat, un depozit și un vehicul de livrare.

În plus, importatorii trebuie să plătească o taxă anuală de 12.000 de dolari (10.000 de lire sterline) către consiliul de reglementare.

Luna trecută, ZLCB a acordat licențe pentru trei noi companii – Kifaru, Bevko și Zanzi Imports -, dar hotelierii spun că încă se luptă pentru a satisface cererea.

Se pare că noile firme sunt angrenate într-un proces de verificare îndelungat, pe fondul știrilor conform cărora unele persoane care nu sunt din Zanzibar sunt implicate în operațiunile companiilor, încălcând astfel legea.

LISTA Noi meserii urmează să fie introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România CITEȘTE ȘI LISTA Noi meserii urmează să fie introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România

Situația s-a complicat și mai mult după ce cei trei deținători anteriori de licențe au depus recursuri, cerând guvernului să le reînnoiască permisele de import de băuturi alcoolice.

Magazinele de băuturi alcoolice din Zanzibar se străduiesc să mențină rafturile aprovizionate.

„Există o penurie de alcool în Zanzibar și am informat deja autoritățile cu privire la situația din sectorul turistic”, a declarat pentru BBC Rahim Mbarouk, președintele Asociației de Investiții în Turism din Zanzibar.

Prețul berii a crescut de la 2.500 de șilingi (echivalentul a 1 dolar sau 0,80 lire sterline) la 5.000 de șilingi, potrivit lui Neema Meena, un călător frecvent în Zanzibar din Tanzania continentală.

Se spune că unele mărci populare de alcool, precum Safari, sunt complet indisponibile.

„Această penurie lovește puternic”, a declarat Frank John Kahamu, secretar la Amani Alcohol Merchants Union, pentru site-ul privat The Citizen.

El a declarat că peste 3.000 de lucrători și-ar putea pierde locurile de muncă dacă situația continuă.

„Nu putem continua să plătim salarii cu rafturile goale”.

Președintele ZLCB, Juma Chum, a refuzat să răspundă atunci când BBC a solicitat un comentariu.

Dar Issa Mahfoudh Haji, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Stat responsabil pentru ZLCB, a declarat pentru presa de stat: „Am auzit despre plângeri și trebuie să aflăm detalii despre această controversă”.

Simai Mohammed Said a demisionat săptămâna trecută din funcția de ministru al turismului, invocând „condiții de lucru nefavorabile și perturbatoare”.

Demisia sa a fost legată de o recentă conferință de presă în care a acuzat public ZLCB de gestionarea defectuoasă a industriei băuturilor alcoolice.

„Dacă nu reușim să planificăm, inclusiv să avem suficiente stocuri de băuturi alcoolice, ne frustrăm vizitatorii”, a declarat el, potrivit presei de stat.

Prețul grâului rusesc este în scădere, pe fondul producției ridicate CITEȘTE ȘI Prețul grâului rusesc este în scădere, pe fondul producției ridicate

Dar, în timp ce a depus jurământul noului ministru al turismului joi, președintele Zanzibarului, Hussein Mwinyi, a sugerat că Said are un conflict de interese.

Știrile fac legătura între una dintre rudele lui Said și o companie a cărei licență nu a fost reînnoită.

„Dacă ai un bar și afli că autoritățile nu au dat acces la alcool barului tău, atunci fii transparent și spune publicului că există un conflict de interese”, a declarat președintele Mwinyi, referindu-se la fostul ministru Said.

BBC l-a contactat pe Said pentru a face un comentariu.

Criza vine pe fondul creșterii numărului de turiști în insulele semi-autonome din Tanzania.

Acestea au înregistrat o creștere de 16% a numărului de vizitatori internaționali anul trecut, primind un număr record de peste 630.000 de turiști, potrivit raportului anual de turism.

Această creștere a numărului de turiști s-a datorat creșterii semnificative a sosirilor din India și Rusia, potrivit raportului.

viewscnt
Afla mai multe despre
zanzibar
bere