Unde merg românii și cât cheltuiesc în vacanțe de Sărbători: Praga, Viena și Budapesta, cele mai căutate destinații externe

Unde merg românii și cât cheltuiesc în vacanțe de Sărbători: Praga, Viena și Budapesta, cele mai căutate destinații externe
scris 22 dec 2016

Destinațiile externe preferate de românii care călătoresc în perioada sărbătorilor de iarnă sunt în principal Praga, Viena sau Budapesta, afirmă operatorii din turism consultați de News.ro. Numărul vacanțelor vândute în perioada Crăciunului a crescut cu 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește Revelionul, în ultimul an s-a remarcat o majorare semnificativă a numărului de turiști români care doresc să-și petreacă Anul Nou pe o plajă dintr-o destinație exotică precum Maldive, Bali, Thailanda sau Dubai, vacanțe care costă și câteva mii de euro de persoană.

„Pentru Crăciun, cele mai ieftine pachete au avut ca destinații orașe europene. Acestea au fost preferate în majoritate de cei cu vârste cuprinse între 25-40 de ani, dispuși să cheltuiască, în medie, circa 300 de euro de persoană pe sejur, cu transport dus-întors cu avionul”, a declarat pentru News.ro Remus Vișan, directorul general al Paravion, una din cele mai mari agenții de turism din țară.

Populare rămân și destinații europene precum Roma, Praga și Barcelona. Un nou trend în rândul turiștilor îl reprezintă și turul mai multor capitale din Europa.

„Cei care și-au propus să facă turul mai multor capitale europene au plătit 500 de euro de persoană pentru transportul dus-întors cu avionul și șase nopți de cazare la hoteluri de trei și patru stele”, a precizat Vișan.

Numărul vacanțelor vândute în perioada Crăciunului a înregistrat o creștere de 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Paravion.

Pentru Revelion, cele mai ieftine au fost vacanțele în Roma rezervate din timp cu 220 euro/persoană pentru cinci zile, dar și cele în Praga, cu 400 euro/persoană, și Barcelona - 550 euro/persoană, pentru cinci nopți de cazare, la un hotel de trei stele.

Un pachet pentru vacanța de Crăciun pentru o călătorie la Paris a costat 600 de euro de persoană, tarif ce include biletul de avion dus-întors și patru nopți de cazare cu mic dejun la hotel de patru stele.

Zboruri charter spre Antalya de pe Aeroportul Internațional Arad, din sezonul estival 2017 CITEȘTE ȘI Zboruri charter spre Antalya de pe Aeroportul Internațional Arad, din sezonul estival 2017

În general, acest pachet a fost preferat de cupluri, potrivit Paravion.

„Pe de altă parte, cea mai costisitoare vacanță de Revelion aleasă de un român a avut o valoare de 2.000 euro/persoană, având destinația Bali. Clientul a ales servicii all inclusive la un hotel de cinci stele și o cazare de șapte zile. Costul a fost achitat integral, pentru două persoane”, a menționat Vișan.

În topul preferințelor pentru destinații exotice de Revelion sunt Maldive, Bali, Thailanda și Dubai.

În general, pentru vacanțele de Revelion de pe continent, românii achită, în medie, 650 euro de persoană, în timp ce ofertele pentru Asia sau Africa depășesc 1.000 euro de persoană, sumă care include bilete de avion, transferurile de la aeroport-hotel și retur, dar și cazarea cu demipensiune sau all inclusive.

De asemenea, conform unui sondaj realizat pe Facebook de agenția de turism Wizz Tours, din grupul operatorului aerian ungar low-cost Wizz Air, 72% dintre românii care își petrec vacanța de iarnă în străinătate preferă destinațiile exotice, la plajă, în detrimentul destinațiilor de schi.

Alți turiști din Europa Centrală și de Est, precum polonezii sau ungurii, au aceleași preferințe pentru stațiunile din zonele calde în loc de pârtii și zăpadă.

87% dintre românii intervievați au răspuns că preferă să călătorească în străinătate în această iarnă, iar 84% de respondenți au menționat că aleg să se deplaseze cu avionul spre destinațiile dorite, la fel ca și polonezii și ungurii.

Cei mai mulți participanți la sondaj au menționat, de asemenea, că vor alege o nouă destinație pentru vacanță: 89% dintre polonezi caută locuri noi, interesante, în timp ce 72% dintre români vor călători într-un oraș diferit de opțiunile lor anterioare.

Super Mario Run doboară un nou record: 40 de milioane de instalări în 4 zile CITEȘTE ȘI Super Mario Run doboară un nou record: 40 de milioane de instalări în 4 zile

“Avionul a înlesnit considerabil călătoriile spre orice oraș de interes de pe continent și nu numai. De asemenea, am descoperit că 56% dintre români și-au rezervat zborul și cazarea la pachet, ceea ce înseamnă că Wizz Tours li se potrivește perfect”, a afirmat directorul general al Wizz Tours, Istvan Csanalosi.

Românii și polonezii au ales să călătorească în cuplu, 40% dintre respondenții din România și 46% dintre cei din Polonia declarând că preferă să meargă în vacanțe însoțiti de o persoană.

În același timp, ungurii se bucură de compania prietenilor, 70% dintre ei au spus că vor călători alături de două sau trei persoane.

Când vine vorba de familiile cu copii, românii preferă ca cei mici să îi însoțească în vacanțe. Și polonezii au aceeași opțiune referitoare la copii, dar mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj din Ungaria, care au copii, declară că vor merge în vacanță fără ei.

În ceea ce privește destinațiile interne, aproape toate locurile de cazare din hotelurile aflate în zonele de munte, în cele balneare și în spațiul rural sunt ocupate, fiind așteptați peste 300.000 de turiști români.

De Crăciun predomină turismul rural, cu zone precum Bran-Moieciu, Maramureș, Bucovina, Neamț, Marginimea Sibiului sau Oltenia de sub munte, urmate de stațiunile montane și orașele cu piețe de Crăciun (Sibiu, Brasov, Timișoara, Iași, Oradea, București).

De Revelion, Valea Prahovei și stațiunile din județul Brașov sunt în topul preferințelor, urmate de alte stațiuni montane, de cele balneoclimaterice și de zonele cu turism rural.

Operatorii estimează, totodată, o creștere cu 20% a numărului de turiști în stațiunile din țară față de anul trecut.

Președintele fondator al Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) România, Maria Stoian, a declarat recent, pentru News.ro, că turismul rural, în special ecoturismul, este din ce în ce mai căutat, atât de turiștii români, cât și de cei străini, care vin din țări precum Ungaria, Austria, Germania și Franța.

”De la an la an, atât în perioada sărbătorilor, cât și în sezon și extrasezon, numărul turiștilor înregistrează o ușoară creștere de aproximativ 5 - 10 procente în zonele tradiționale turismului rural precum: Bran-Moieciu-Fundata, Rucăr-Dâmbovicioara, Durău-Târgu Neamț-Roman, Albac-Arieșeni, Balvanyos-Covasna, Tismana-Peștișani, Ciocănești-Poiana Stampei-Vama, Botiza-Sighetu-Marmației, Ruginoasa-Iași, Sărata-Monteoru-Berca, Lepșa-Vrancea etc”, a afirmat Stoian.

În ceea ce privește tarifele, acestea pornesc de la 100 de euro de persoană pentru o minivacanță de Crăciun la o pensiune rurală și pot ajunge la câteva sute de euro de persoană pentru Revelion.

viewscnt
Afla mai multe despre
vacante de sarbatori
praga
viena
budapesta