Weekend-ul acesta este primul vârf de sezon din ultimii ani în care litoralul nu e 100% plin. "Mulți români se tem mai tare de gaura din buzunar decât de cea din plămân și aleg ce este mai ieftin - cazarea la localnici."

Weekend-ul acesta este primul vârf de sezon din ultimii ani în care litoralul nu e 100% plin. "Mulți români se tem mai tare de gaura din buzunar decât de cea din plămân și aleg ce este mai ieftin - cazarea la localnici."
scris 15 aug 2020

Weekend-ul de Sfânta Maria a fost, în ultimii ani, vârful de sezon pe litoral când, cu greu, se mai puteau găsi locuri libere, însă în acest an se anunță mai gol ca oricând, cu un grad de ocupare de 80%, potrivit datelor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Fie de teama pandemiei, fie din lipsă de bani, dar, mai ales, din cauza măsurilor de distanțare socială impuse de autorități, mulți români se țin departe de hoteluri sau aleg să se cazeze la localnici, afirmă reprezentanții patronatelor. 

"Cel mai plin weekend pe litoral din tot sezonul era acesta, dar măsurile de restricție și-au făcut efectul: numărul de infectați crește, iar numărul de turiști pe litoral scade. Weekend-ul de Sfânta Maria, care trebuia să fie cel mai plin, e doar 80% din ce era anul trecut. În timp ce anul trecut nu se găseau locuri decât cu mare greutate, anul acesta toate hotelurile au locuri libere", a declarat pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR.

Efectele măsurii privind închiderea teraselor la ora 23.00 pe litoral: crește numărul turiștilor familiști, scade cel al tinerilor dornici de distracție CITEȘTE ȘI Efectele măsurii privind închiderea teraselor la ora 23.00 pe litoral: crește numărul turiștilor familiști, scade cel al tinerilor dornici de distracție

El explică faptul că anul trecut, în această perioadă, era atât de plin încât dispăruseră și localnicii "cu cheile", care oferă cazare privată, iar acum înfruntă Covid-ul așteptând turiștii la marginea străzii, uneori și fără mască. Mulți români, susține Răducan, se tem mai tare de "gaura din buzunar decât de cea din plămân" și aleg ce este mai ieftin - cazarea la localnici, unde nu există nici cea mai mică măsură de prevedere, iar asta arată încă o dată eșecul autorităților în a stăpâni pandemia.

"Unii s-au speriat de numărul mare de cazuri, alții nu mai vin pentru că au probleme economice, dar cei mai mulți nu vin și pentru că la mare nu te duci doar să stai la plajă, ci și să ieși la o terasă și să te distrezi, să mănânci o friptură, să petreci, vii cu prietenii. Aceste atracții neaoș românești ale litoralului nu mai există. Cât de frumos poate să fie să te plimbi cu masca pe față adulmecând mirosul de mititei la grătar și de porumb fiert?", a adăugat oficialul FPTR.

viewscnt
Afla mai multe despre
litoral
weekend
grad de ocupare