Zeci de români blocați pe un aeroport din Mexic de 3 zile, după ce autoritățile le-au luat actele și telefoanele

Zeci de români blocați pe un aeroport din Mexic de 3 zile, după ce autoritățile le-au luat actele și telefoanele

Foto. Digi 24

Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2021

Zeci de români sunt blocați în aeroportul din Cancun de aproape trei zile. Pasagerii a două avioane ajunse în orașul turistic din Mexic sunt blocați în aeroport din 30 ianuarie. Ministerul român de Externe spune că autoritățile mexicane au invocat motive de securitate pentru interzicerea accesului, dar că acestea ar trebui să fie mai bine fundamentate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Doi români, care au spus că li s-au confiscat telefoanele și documentele de identitate, au reușit să ascundă de autorități o tabletă de pe care au trimis o înregistrare, anunță Digi 24.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

„Uite, am ajuns în Cancun cu o cursă Lufthansa, 85 de români, am fost întâmpinați de oamenii de securitate, care ne-au îndreptat spre o poartă, s-au uitat puțin spre ele, ne-au cerut telefoanele mobile să le predăm, ne-au băgat în două camere toți înghesuiți, COVID nu mai conta”, spune un bărbat.

„Ne-au spus că asta este procedura, să ne oprească pașapoartele și telefoanele până când se lămuresc treburile, să ne verifice CIA și FBI, să vadă dacă putem intra în Mexic. După două ore ne-au verificat aceste două agenții și nu am fost potriviți niciunul pentru Mexic”, explică o femeie.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

„Ne-au spus că toți pasagerii din România vor fi deportați de urgență cu următoarele zboruri către România”, completează un alt turist.

Pe rețelele sociale circulă o postare publicată de o altă româncă, dar care are o poveste similară. Femeia scrie că a fost ținută în aeroport cu bebelușul de 10 luni, dar că a reușit să se întoarcă acasă. Nu și soțul și restul membrilor familiei sale.

Nu este primul incident de acest fel. Anul trecut, În vară, un cuplu de români povestea o experiență similară.

„Am fost băgați într-o cameră și au venit mai multe persoane să ne intervieveze. Mi-au zis că am dreptul la un sigur telefon. Bineînțeles că am sunat acasă. Am stat 32 de ore într-un frig de nedescris, pe niște paturi de fier cu niște saltele foarte subțiri”, explică cei doi.

Ministerul de Externe a venit cu câteva precizări legate de situația turiștilor români blocați în Mexic.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

MAE precizează că în perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City și Cancun. În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la situația cetățenilor români și motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.

Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritățile mexicane cu competențe în domeniul migrației, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetățenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât și ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză.

Totodată, MAE subliniază că misiunile diplomatice nu au competențe în a modifica deciziile autorităților din statele de reședință. Cu toate acestea, Ambasada României la Ciudad de Mexico a semnalat situația ministerului afacerilor externe mexican, exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța ca astfel de decizii să fie fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe este în dialog cu Ambasada Statelor Unite Mexicane la București în vederea clarificării situațiilor semnalate și a identificării în cel mai scurt timp a unor soluții cu privire la accesul turiștilor români în Mexic.

INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business

În context, MAE precizează că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră.

Ambasada României la Ciudad de Mexico continuă dialogul cu autoritățile mexicane, fiind pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile mexicane în contextul pandemiei de COVID-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
mexic
turisti romani
pasapoarte telefoane