Undă verde - Tranzacție majoră în construcții: Concernul Sika, cu vânzări de peste 7 miliarde euro, cumpără AdePlast

Undă verde - Tranzacție majoră în construcții: Concernul Sika, cu vânzări de peste 7 miliarde euro, cumpără AdePlast
scris 1 apr 2020

Tranzacția prin care producătorul de materiale de construcții AdePlast va fi vândut către grupul Sika, cu sediul în Elveția,  printre marii jucători ai pieței globale de materiale chimice de construcții, a primit avizul Consiliului Concurenței.

AdePlast deține trei platforme industriale situate în Oradea, Ploiești și Roman.

INFOGRAFIC România, locul 1 în lume în funcție de raportul preț/viteză la internet. Unde este cel mai piperat cost CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC România, locul 1 în lume în funcție de raportul preț/viteză la internet. Unde este cel mai piperat cost

Vânzarea survine decesului proprietarului Marcel Bărbuț, în luna februarie 2019. Afacerea a fost moștenită de cei trei fiii ai săi: Alexander (28 de ani), Thomas (26 ani) și Marcel (22 de ani). 

„Adeplast reprezintă munca de o viață a tatălui nostru, Marcel Bărbuț și este o poveste minunată de succes a unui român. Sperăm că Sika va continua această poveste și va duce societatea pe culmi și mai înalte, ca parte a unuia dintre cele mai importante grupuri din această industrie la nivel european, în timp ce noi ne pregătim să ne urmăm propriul drum”, spune Alexander.

AdePlast a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de 474 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul anterior. Compania a inaugurat în acel an o nouă platformă industrială la Ișalnița, județul Dolj, investiție estimată la 22 milioane euro.  La sfârșitul anului respectiv, producătorul avea 460 de angajați, din care 78 de locuri de muncă au fost generate de fabrica din Ișalnița.

Adeplast exportă în Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Austria, Italia, Germania și Spania, noua platformă de lângă Craiova preluând comenzi și pentru țările din fosta Iugoslavie.

Compania AdePlast deține la Roman o zonă industrială care include o fabrică de adezivi și mortare uscate cu o capacitate de 450.000 de tone/an și o linie de producție de polistiren expandat cu o capacitate anuală de 700.000 de metri cubi.

La Oradea, a dezvoltat o capacitate de producție de 250.000 de tone de  adezivi și mortare uscate, o fabrică de vopsele și tencuieli decorative care produce 50.000 de tone/an, precum și una  de polisiren expandat de  700.000 de metri cubi de polistiren expandat pe an.

EXCLUSIV Al doilea mare asigurator din Austria discută achiziția clădirii de birouri The Light One de la Ion Rădulea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Al doilea mare asigurator din Austria discută achiziția clădirii de birouri The Light One de la Ion Rădulea

Pe platforma industrială de la Ploiești se află o fabrică de adezivi și mortare uscate cu o capacitate de 450.000 de tone/an, o fabrică de polistiren expandat de 1,05 milioane de metri cubi, o linie de producție de polistiren grafitat de 150.000 de metri cubi, la care se adaugă o fabrică de vopsele, tencuieli decorative, lacuri și emailuri, cu o capacitate de 50.000 tone/an.

În vară, concernul Sika a cumpărat Arcon Membrane, Arcon Membrane, unul dintre principalii furnizori din România de membrane bituminoase cu elastoplastomeri pentru hidroizolații. Prin această tranzacție, intenția Sika este de a deveni liderul pieței locale în domeniu.

Sika este prezent în România din 2002, având două unități de producție, la Brașov, unde produce aditivi pentru betoane cu o capacitate de producție de circa 10.000 tone/an, și la Căpușu Mare (Cluj), unde produce mortare și adezivi speciali pentru construcții, cu o capacitate de circa 50.000 tone/an. Subsidiara Sika România a fost implicată în proiecte locale precum Floreasca City Center, Floreasca Business Park, extinderea rețelelor Dedeman și Kaufland, consolidarea hotelului Domogled din Băile Herculane, turnul de răcire Paroșeni, loturile de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean, reabilitarea căii ferate Sighișoara – Atel. 

Concernul Sika, fondat în 1910, are subsidiare în 101 țări și peste 20.000 de angajați la nivel global și vânzări de peste 7 miliarde euro.

Recent, după ce a rezistat 4 ani unei încercări de preluare ostilă, Sika și-a cumpărat un rival de pe piața franceză, într-o tranzacție de 2,2 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
adeplast
sika