EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție imobiliară a anului trecut, amenințată de COVID-19. Vânzarea portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe a fost suspendată

EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție imobiliară a anului trecut, amenințată de COVID-19. Vânzarea portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe a fost suspendată
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 1 apr 2020

Tranzacția imobiliară, evaluată la peste 300 de milioane de euro, prin care grupul israelian AFI Europe trebuie să cumpere toate clădirile de birouri deținute de NEPI Rockcastle în România a fost suspendată din cauza crizei create de epidemia de coronavirus, potrivit surselor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Planurile și proiectele pregătite de marii jucători de pe piața imobiliară vor fi anunțate la conferința Profit.ro, pentru care detalii pot fi aflate AICI

UPDATE Informațiile Profit.ro au fost confirmate

Actele de vânzare au fost semnate la sfârșitul anului trecut, iar tranzacția trebuia definitivată complet până la finalul primului trimestru din acest an, însă AFI Europe, care deține și cel mai mare mall din România, AFI Cotroceni, nu a îndeplinit anumite condiții contractuale, potrivit informațiilor Profit.ro. Tranzacția a fost contabilizată drept cea mai mare încheiată anul trecut pe piața imobiliară românească.

În această perioadă, majoritatea plăților sunt amânate pentru a fi protejate lichiditățile în fața crizei cauzate de epidemia de coronavirus. O sursă Profit.ro spune că este posibil să asistăm doar la o amânare de 1-3 luni a tranzacției, pe acest fond. Structura tranzacției cu NEPI Rockcastle a fost gândită în așa fel încât AFI Europe să nu poată renunța cu ușurință, asta după ce, în 2017, AFI Europe a anulat tranzacția de vânzare a clădirilor sale de birouri AFI Park pentru 164 milioane de euro către Dedeman.

Totuși, o altă sursă, apropiată NEPI Rockcastle, a declarat pentru Profit.ro că tranzacția ar putea fi chiar anulată. Contactați de Profit.ro, reprezentanții NEPI Rockcastle nu au vrut să ofere niciun comentariu pe acest subiect. 

Dacă tranzacția s-ar fi încheiat, AFI Europe ar fi urcat pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri, devansându-i pe Immofinanz, CA Immo, Liviu Tudor și frații Pavăl. Suprafața totală a portofoliului NEPI Rockcastle are circa 170.000 de metri pătrați, iar AFI Europe are deja circa 92.000 de metri pătrați de birouri grupați în proiectele AFI Park și AFI Tech Park din București.

Cimentiștii, în contextul epidemiei de coronavirus: Singurul care poate reporni economia este statul, care se poate împrumuta și da drumul la infrastructură și construcția de case CITEȘTE ȘI Cimentiștii, în contextul epidemiei de coronavirus: Singurul care poate reporni economia este statul, care se poate împrumuta și da drumul la infrastructură și construcția de case

Strategia NEPI Rockcastle era să se concentreze pe activele din sectorul de retail și să le vândă pe cele care nu fac parte din această categorie. Din acest motiv, banii obținuți din vânzare urmau a fi investiți în sectorul de retail. Lista proprietăților scoase la vânzare cuprinde, în ordine valorică, proiectele Floreasca Business Park din București, City Business Centre din Timișoara, The Lakeview și Victoriei Office din București. Valoarea lor cumulată depășește 300 milioane euro.

Complexul Floreasca Business Park din noul cartier al corporatiștilor din Pipera, este evaluat la 105,1 milioane euro. În aceeași zonă a Bucureștiului, NEPI mai deține și turnul The Lakeview, evaluat la 69,1 milioane euro. City Business Centre este în contabilitatea NEPI cu o valoare de 94,2 milioane euro, iar Victoriei Office la 40,8 milioane euro. Cele patru proprietăți aduceau anual NEPI un venit din chirii de 24,1 milioane euro,

Anul trecut, complexul The Office din Cluj, dezvoltat de NEPI Rockcastle în parteneriat cu antreprenorul Ovidiu Șandor, a fost vândut către frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, pentru 129 milioane euro.

Atât AFI Europe, cât și NEPI Rockcastle sunt lovite din plin de criza creată de virusul COVID-19, ambele fiind specializate pe centre comerciale, închise în această perioadă.

NEPI Rockcastle a anunță, recent, faptul că retailerii internaționali și naționali mari, companii cu active sau cifre de afaceri de peste 200 de milioane de euro, ocupă 67% din suprafața închiriabilă deținută de companie, ceea ce reduce riscul de neplată a chiriei.

Cel mai mare vânzător de locuințe din România: Tranzacțiile pe piața rezidențială vor scădea drastic CITEȘTE ȘI Cel mai mare vânzător de locuințe din România: Tranzacțiile pe piața rezidențială vor scădea drastic

De asemenea, Auchan și Carrefour, care se estimează că vor avea vânzări mai mari decât de obicei în perioada următoare, sunt doi dintre cei mai mari chiriași ai NEPI Rockcastle. Aproximativ 91,2% din veniturile brute din închiriere ale grupului provin din chiria fixă și doar 3,3% este chirie variabilă (plătită în funcție de încasări, peste chiria fixă). Raportul costurilor de ocupare ale chiriașilor NEPI Rockcastle a fost de 11,9% în 2019, ceea ce este prudent în conformitate cu standardele industriei, transmite compania.

Portofoliul de proprietăți deținute de grupul sud-african a fost evaluat la 6,3 miliarde de euro la sfârșitul anului viitor, ponderea activelor românești fiind de 38%, cea mai mare dintre piețele pe care compania activează.

La nivelul centrelor comerciale din România, NEPI Rockcastle a înregistrat o creștere de 6,3% a veniturilor operaționale nete, în timp ce vânzările retailerilor chiriași au crescut cu 10,5% pe parcursul lui 2019. NEPI Rockcastle are în România 17 malluri.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
nepi rockcastle
afi europe
covid-19
coronavirus