Alegeri regionale fără suspans: Partidul lui Putin a câștigat scrutinul organizat în regiunile anexate ale Ucrainei

Alegeri regionale fără suspans: Partidul lui Putin a câștigat scrutinul organizat în regiunile anexate ale Ucrainei
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2023

Comisia Electorală Centrală a Rusiei a anunțat că partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin a câștigat alegerile regionale în cele patru teritorii anexate de Moscova în Ucraina, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit primelor rezultate publicate pe site-ul Comisiei Electorale, în timp ce numărătoarea este încă în curs, alegătorii din aceste regiuni ocupate din estul și sudul Ucrainei susțin Rusia Unită, scrie News.ro.

Bulgaria începe să se echipeze. „Nimeni să nu îndrăznească să se apropie de orașele noastre de la Marea Neagră!” CITEȘTE ȘI Bulgaria începe să se echipeze. „Nimeni să nu îndrăznească să se apropie de orașele noastre de la Marea Neagră!”

Kievul și aliații săi occidentali au denunțat scrutinul ca fiind "ilegal".

Alegerile regionale de duminică din Rusia - care se desfășurau și în restul țării - au fost lipsite de emoție, în ciuda fundalului ofensivei din Ucraina. Desfășurate pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică, Moscova încearcă să își legitimeze astfel anexările din Ucraina. Deși în teritoriile ocupate din est și sud luptele continuă să facă ravagii, iar armata ucraineană a lansat o contraofensivă, Moscova susține că scrutinul se desfășoară echitabil și fără incidente.

FĂRĂ OPOZIȚIE

De mai bine de un an și jumătate, mii de ruși au fost condamnați, uneori la pedepse grele, pentru că au protestat față de ofensiva din Ucraina. Nici o opoziție reală "în afara sistemului" nu este reprezentată în alegeri: opozanții sunt fie în închisoare, fie în exil.

Prin urmare, rezultatul acestor alegeri, organizate pentru desemnarea guvernatorilor, a deputaților regionali și a consilierilor municipali, nu ar trebui să producă surprize. Președinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, a salutat faptul că alegerile s-au desfășurat "într-o manieră dinamică, cu puține încălcări" ale regulilor.

Fondatorul unei platforme de tranzacționare a criptomonedelor a fost condamnat la 11.196 de ani de închisoare CITEȘTE ȘI Fondatorul unei platforme de tranzacționare a criptomonedelor a fost condamnat la 11.196 de ani de închisoare

Aceste alegeri au loc cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale prevăzute pentru începutul anului 2024, care l-ar putea confirma pe Vladimir Putin la putere până în 2030.

În cele patru regiuni ucrainene anexate, autoritățile de ocupație s-au dat peste cap pentru a prezenta o aparență de normalitate, în ciuda luptelor continue. În regiunea Donețk, alegătorii au predat buletine de vot cu vulturul rusesc cu două capete, în timp ce în regiunea Herson, guvernatorul Vladimir Saldo a declarat ziua de vineri zi liberă pentru ca fiecare cetățean să își poată "exprima poziția".

RĂZBOIUL ÎI PREOCUPĂ PE RUȘI

În mai multe regiuni din Rusia, unde afluxul de alegători este în mod tradițional cel mai mare duminică, scrutinul a fost, de asemenea, contaminat de conflict. La Rostov pe Don, un mare oraș din sud-vestul Rusiei, nu departe de Ucraina, care a fost lovit de un atac cu drone în această săptămână, doi alegători intervievați de AFP în apropierea unei secții de votare, duminică, au citat spontan conflictul armat ca fiind principala lor preocupare. "Mai presus de toate, vrem să trăim în pace, noi și copiii noștri", a declarat Nina Antonova, o specialistă în protecția muncii în vârstă de 40 de ani.

"Toată lumea este preocupată doar de o singură problemă: războiul. Nu avem alte probleme", a declarat și Anatoli, un pensionar în vârstă de 84 de ani.

La Moscova, campania electorală a fost abia perceptibilă, afișele candidaților, inclusiv ale primarului în funcție Serghei Sobianin, un aliat al lui Vladimir Putin aflat în funcție din 2010, fiind rareori văzute pe străzi. În schimb, Serghei Sobianin a fost omniprezent la televizor în ultimele zile, lansând noi linii de trenuri regionale și o autostradă cu taxă și inaugurând spitale renovate. Moscoviții intervievați de AFP au declarat că au apreciat direcția modernă luată de capitala rusă sub conducerea lui Serghei Sobianin. Fără nicio surpriză, acesta a fost reales, potrivit Comisiei Electorale.

Prima TV, lider de audiență cu meciul de fotbal România-Israel CITEȘTE ȘI Prima TV, lider de audiență cu meciul de fotbal România-Israel

La câteva sute de kilometri sud-vest de Moscova, în regiunile de la granița cu Ucraina, care sunt în mod regulat ținta unor atacuri ale Kievului, condițiile de securitate pentru organizarea scrutinului erau totuși precare. Președinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, a anunțat deja că votul în orașul Șebekino, în regiunea Belgorod, a fost "amânat din cauza nivelului ridicat de alertă".

Singura evoluție politică semnificativă este că, în sudul Siberiei, candidatul Partidului Comunist, Valentin Konovalov, în vârstă de 35 de ani, încearcă să fie reales în regiunea muntoasă Hahassia, slab populată. El se află cu mult în fața adversarilor săi, potrivit agenției oficiale TASS.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
rusia
ucraina