Ambasadorii UE au ajuns la un nou acord în privința importurilor de alimente din Ucraina

Ambasadorii UE au ajuns la un nou acord în privința importurilor de alimente din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2024

Ambasadorii țărilor din Uniunea Europeană au ajuns la un nou acord, prin care va fi prelungită scutirea de taxe vamale pentru importurile de alimente din Ucraina, însă cu unele condiții, după ce mai multe state s-au plâns că acordul inițial risca să destabilizeze piețele agricole ale blocului comunitar, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul merge acum la Parlamentul European, unde diplomații se așteaptă la presiuni pentru a adăuga mai multe restricții, în condițiile în care în UE sunt disensiuni asupra modului în care trebuie continuate scutirile acordate în 2022 pentru a ajuta economia Ucrainei după invazia Rusiei, scrie News.ro.

Rheinmetall a pus piatra de temelie la o mare fabrică în Ungaria, care va produce componente pentru vehicule electrice și alimentate cu hidrogen CITEȘTE ȘI Rheinmetall a pus piatra de temelie la o mare fabrică în Ungaria, care va produce componente pentru vehicule electrice și alimentate cu hidrogen

Unele grupuri de fermieri din UE și țări precum Franța și Polonia susțin că măsurile trebuie să fie înăsprite pentru a evita ca produsele agricole din UE să devină necompetitive. Ucraina și alte voci din UE susțin, pe de altă parte, că importurile au un efect redus asupra pieței comunitare.

Un diplomat UE a declarat că noul acord - care va fi valabil până în iunie 2025 - este similar cu un acord provizoriu încheiat săptămâna trecută, dar schimbă perioada de referință utilizată pentru a determina momentul în care se vor aplica tarife pentru anumite produse.

Acordul inițial stipula că tarifele vor intra în vigoare pentru păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere, dacă importurile depășeau nivelurile medii din 2022 și 2023. Compromisul extinde perioada de referință pentru a include a doua jumătate a anului 2021, a declarat diplomatul. Acest lucru scade plafonul pentru aplicarea tarifelor.

Belgia, care deține președinția rotativă a UE, a declarat că acordul a asigurat "o abordare echilibrată între sprijinul acordat Ucrainei și protecția piețelor agricole ale UE".

Se estimează că acesta va costa Ucraina aproximativ 330 de milioane de euro în venituri anuale - deși suspendarea generală continuă a tarifelor valorează mult mai mult pentru Kiev.

Gazprom plătește peste un miliard de dolari pentru preluarea fostei participații a Shell în proiectul Sakhalin CITEȘTE ȘI Gazprom plătește peste un miliard de dolari pentru preluarea fostei participații a Shell în proiectul Sakhalin

NICIUN PRODUS ADĂUGAT

Niciun produs nu a fost adăugat pe lista celor care ar putea face obiectul taxării, în ciuda presiunilor din partea unor țări, a declarat diplomatul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

La începutul acestei săptămâni, atât Franța, cât și Ungaria au declarat că grâul ar trebui să fie supus unor tarife vamale, dacă importurile cresc peste nivelul mediu.

Problema importurilor de alimente a provocat tensiuni între Ucraina și Polonia, altfel un susținător ferm al Kievului. Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, urma să se întâlnească miercuri după-amiază cu omologul său ucrainean, Mîkola Solski, iar guvernele celor două țări să vor reuni joi.

Siekierski a declarat că Ucraina dorește să mențină o abordare liberală a comerțului, în timp ce Polonia consideră că lucruri precum ajutorul umanitar și militar ar trebui tratate separat de exporturile de alimente pentru a proteja mijloacele de trai ale agricultorilor din Europa Centrală și de Est.

Fermierii polonezi spun că o mare parte din cerealele ucrainene care ar trebui să tranziteze Polonia către alte țări ajung în schimb pe piața internă. Ucraina spune că protestele fermierilor, care au inclus blocarea frontierei și vărsarea cerealelor ucrainene pe șinele de cale ferată, dăunează efortului său de război împotriva Rusiei și economiei sale. De asemenea, Ucraina spune că doar o mică parte din cerealele pe care le exportă tranzitează Polonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
ucraina