Banca centrală a Rusiei minimizează rolul dolarului și al euro pe piața internă și la nivel global

Banca centrală a Rusiei minimizează rolul dolarului și al euro pe piața internă și la nivel global
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2022

Banca centrală a Rusiei a declarat că rolul dolarului și al euro ca monede globale va scădea pe măsură ce băncile centrale își regândesc strategiile, după ce Occidentul a înghețat rezervele rusești, sugerând că ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative pentru depozitele în dolari și euro, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sancțiunile occidentale fără precedent au înghețat aproximativ jumătate din rezervele de aur și de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte ca Moscova să-și înceapă campania militară în Ucraina pe 24 februarie, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Micu, co-fondator Qoobiss: Avem deja 2 clienți în Republica Moldova și suntem în discuții cu alte 11 companii. Până la finalul anului vrem să ne extindem în alte două piețe CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Micu, co-fondator Qoobiss: Avem deja 2 clienți în Republica Moldova și suntem în discuții cu alte 11 companii. Până la finalul anului vrem să ne extindem în alte două piețe

Banca Rusiei a spus că acest precedent, împreună cu discuțiile despre o posibilă confiscare a părții înghețate a rezervelor, ar determina alte bănci centrale, în special din Asia și Orientul Mijlociu, să își regândească strategiile pentru economiile lor.

”Ne-am putea aștepta la o creștere a cererii de aur și la o scădere a rolului dolarului american și al euro ca active de rezervă”, a spus banca într-un raport privind stabilitatea financiară.

La sfârșitul anului 2021, banca centrală rusă deținea 131,5 miliarde de dolari din rezervele sale în aur, în timp ce restul rezervelor de 612,9 miliarde de dolari erau deținute în active în valută străină.

Începând cu 20 mai, rezervele Rusiei au scăzut la 583,4 miliarde de dolari.

Banca centrală a declarat că ponderea pasivelor în valută pe care băncile ruse le aveau a scăzut recent, deoarece clienții au intensificat retragerea fondurilor din conturile lor în valută, în timp ce ponderea activelor în valută ale băncilor a crescut.

”Unul dintre rezultatele restricțiilor impuse de sancțiuni pe piața valutară a fost tendința de a crește utilizarea monedelor alternative la dolarul american și euro”, a spus banca centrală, referindu-se în special la yuanul chinezesc.

Pentru a accelera procesul, Rusia ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative ale dobânzii la depozitele deținute în dolari și euro, a spus banca centrală.

Viceguvernatorul băncii centrale, Ksenia Yudaeva, a clarificat ulterior, că astfel de discuții au vizat doar depozitele în valută ale clienților corporativi la bănci, nu pe cele ale clienților persoane fizice.

Iudaeva a spus că este prea devreme pentru a ridica limita de 10.000 de dolari pentru retragerile cetățenilor ruși din conturile lor în valută, în vigoare încă din primele zile ale campaniei în Ucraina, dar nu a exclus revizuirea acesteia în septembrie.

”Vom aștepta septembrie și vom vedea atunci”, a spus Iudaeva reporterilor.

La sfârșitul anului 2021, ponderea valutelor străine în activele gospodăriilor, inclusiv acțiunile și depozitele, era de aproximativ 22%, iar banca centrală de la acea vreme a declarat că nu intenționează să o reducă.

Banca centrală a mai spus în raport că investitorii privați ruși au devenit principala forță motrice a pieței de valori, pe fondul restricțiilor comerciale pentru nerezidenți.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
euro
dolar