Băncile rusești au importat în decembrie cinci miliarde de dolari cash

Băncile rusești au importat în decembrie cinci miliarde de dolari cash
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2022

Agenția rusă de rating ACRA estimează că băncile din Rusia au importat în decembrie bancnote străine în valoare de cinci miliarde de dolari, față de 2,65 miliarde cu un an înainte, transmite luni Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Agenția apreciază că este vorba de o măsură preventivă în caz că Moscova va fi supusă unor sancțiuni internaționale, în contextul crizei ucrainene, scrie Agerpres.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Importurile de cash ale Rusiei sunt în general mai ales sub formă de dolari, pe care mulți ruși îi preferă ca protecție față de devalorizarea rublei sau față de creșterea inflației - efecte probabile ale eventualelor sancțiuni.

Valeri Piven, director în cadrul ACRA, a declarat agenției Reuters că din calculele bazate pe rapoartele tehnice depuse lunar de băncile comerciale la banca centrală a Rusiei reiese de asemenea că în noiembrie s-au importat bancnote în valoare de 2,1 miliarde de dolari.

Printre sancțiunile luate în considerare de SUA se numără și interzicerea accesului băncilor ruse la tranzacțiile cu dolari și reducerea capacității instituțiilor financiare respective de a-și onora obligațiile denominate în dolari, arată surse ale Reuters.

Piven a explicat că raportul dintre activele și pasivele în valută ale băncilor comerciale sunt reglementate de banca centrală a Rusiei și nu constituie în momentul de față un motiv de îngrijorare. Creșterea importurilor de numerar este mai degrabă legată de o posibilă creștere a cererii, a apreciat el.

Banca centrală a refuzat să comenteze. Conform datelor băncii, aproximativ jumătate din activele și pasivele în valută ale Rusiei - 100 de miliarde, respectiv 70 de miliarde de dolari - sunt în monedă SUA, nivel în scădere de la 80% în 2002 și 70% la începutul lui 2014.

Reuters reamintește că la sfârșitul lui 2014 s-au adus în Rusia 18 miliarde de dolari cash, în timp ce cursul rublei se prăbușea după anexarea Crimeei.

Ministerul de finanțe de la Moscova și cele mai mari bănci ruse - Sberbank, VTB, VEB și Gazprombank - nominalizate de Reuters ca posibile ținte ale sancțiunilor nu au răspuns solicitărilor agenției de a comenta.

Ministerul a comunicat săptămâna trecută că în cazul unor sancțiuni va asigura toate pasivele băncilor, inclusiv în valută, însă este posibil ca piețele să devină temporar mai volatile.

După ce unii oficiali americani au menționat pentru prima dată posibilitatea unor sancțiuni împotriva Rusiei acum câțiva ani, băncile ruse și-au deschis conturi corespondente care le permit să își transfere unele altora dolari pe plan intern, cu condiția să rămână cel puțin un creditor important neafectat de sancțiuni, arată surse ale agenției Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ruse "să mențină pacea" în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independența.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
dolari