Belarus interzice tranzitul produselor petroliere și chimice din Lituania

Belarus interzice tranzitul produselor petroliere și chimice din Lituania
scris 3 feb 2022

Belarus va interzice traversarea teritoriului său a produselor petroliere și chimice, inclusiv îngrășămintele, din Lituania, ca urmare a deciziei acestei țări de a bloca tranzitul potasei din Belarus, a anunțat Ministerul de Externe din Belarus, transmite Reuters.

Interdicția va intra în vigoare pe 7 februarie, a spus ministerul, adăugând că produsele în cauză se ridică la 1,6 milioane de tone pe an și valorează mai mult de 1 miliard de dolari, scrie News.ro.

Vladimir Putin afirmă că lansatoarele de rachete din România și Polonia sunt o amenințare pentru Rusia CITEȘTE ȘI Vladimir Putin afirmă că lansatoarele de rachete din România și Polonia sunt o amenințare pentru Rusia

Lituania a blocat de potasă, care este o mare generatoare de bani pentru Belarus, după ce guvernul de la Vilnius a decis că tranzitul este împotriva intereselor sale de securitate națională.

Măsurile de retorsiune evidențiază conflictul în curs dintre Belarus, care este susținută de vecina sa Rusia, și Occident.

Cea mai mare companie de rafinare din Polonia, PKN Orlen este pregătită să redirecționeze exporturile de la rafinăria sa din Lituania pentru a trece prin Polonia în loc de Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al rafinăriei pentru Reuters.

”O parte din motivul pentru care am cumpărat anul trecut un terminal lângă granița poloneză a fost să putem exporta prin Polonia dacă situația politică se schimbă”, a declarat purtătorul de cuvânt Kristina Gendvile.

PKN Orlen a exportat anul trecut 1 milion de tone de petrol din Lituania în Ucraina prin Belarus.

Produsele petroliere către Ucraina au reprezentat anul trecut 2% din toate mărfurile feroviare lituaniene, a declarat un purtător de cuvânt al căilor ferate.

Producătorul lituanian de îngrășăminte Achema, cel mai mare consumator de gaze naturale din Țările Baltice, se va confrunta cu ”obstacole serioase” din partea Belarusului, care îi interzice exporturile în Ucraina, a declarat marți CEO-ul Ramunas Miliauskas, pentru BNS. Compania nu a răspuns imediat, miercuri, unei cereri de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
belarus
lituania