Bulgaria deschide în apropierea graniței cu România o uzină de tratare a deșeurilor radioactive

Bulgaria deschide în apropierea graniței cu România o uzină de tratare a deșeurilor radioactive

Centrala nucleară de la Kozlodui. Foto: kznpp.org

scris 11 iul 2018

Bulgaria a pus în funcțiune o uzină de tratare a deșeurilor radioactive pe bază de plasmă, tehnologie cu ajutorul căreia vor fi reduse semnificativ deșeurile provenite de la centrala nucleară de la Kozlodui, din apropierea graniței cu România pe Dunăre.

Tehnologia cu plasmă va fi folosită pentru reducerea deșeurilor slab și mediu radioactive provenite atât de la unitățile 1-4 ale centralei nucleare, care au fost dezactivate între 2002 și 2006, cât și de la reactoarele operaționale 5 și 6, care asigură în prezent peste o treime din producția de energie electrică din Bulgaria.

Cu ajutorul tehnologiei, ce prezintă risc minim de contagiune, deșeurile radioactive sunt topite la temperaturi de până la 5000 de grade Celsius și suferă apoi unui proces de vitrificare pentru reducerea volumului. Lichidele și materialele organice sunt evaporate, produsul final fiind lipsit de componente organice.

Erdogan, înzestrat cu puteri sporite, își pune ginerele ministru de Finanțe CITEȘTE ȘI Erdogan, înzestrat cu puteri sporite, își pune ginerele ministru de Finanțe

Costul proiectului s-a ridicat la circa 31 milioane de euro, acesta fiind finanțat în proporție de 35% de guvernul de la Sofia. Diferența până la 100% este asigurată de Uniunea Europeană prin intermediul unui fond dedicat operațiunilor de dezafectare a reactoarelor 1-4 de la Kozlodui, gestionat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Unitatea de tratare a deșeurilor are o capacitate de procesare de 250 de tone pe an. Uzina a fost construită de compania spaniolă Iberdrola Ingeniería y Construcción în parteneriat cu belgienii de la Belgoprocess, cei care au furnizat și tehnologia cu plasmă.

Anul trecut, Belgoprocess a semnat un contract pe patru ani cu Nucleaelectrica pentru incinerarea a 72 de tone de deșeuri slab radioactive provenite de la reactoarele 1 și 2 de la Cernavodă.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
bulgaria
uzina tratare deseuri radioactive
kozlodui
investitie