Bulgaria își menține obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024

Bulgaria își menține obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iul 2021

Bulgaria își menține obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024 și planurile de a începe plățile în euro fără o perioadă de tranziție, după ce se va alătura zonei euro, au anunțat oficiali guvernamentali și ai Băncii Centrale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În iulie 2020, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că Bulgaria și Croația au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, scrie News.ro.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Bulgaria și Croația vor trebui să petreacă cel puțin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, astfel că cel mai devreme în 2023 cele două țări vor deveni state membre ale zonei euro.

Conform proiectului planului național aprobat pentru intrarea Bulgariei în zona euro, cetățenii acestei țări vor putea de asemenea plăti cu moneda națională, leva, o lună după adoptarea monedei unice.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țările când se alătură zonei euro este că nu mai pot folosi rata de schimb ca protecție în urma unui șoc economic, dar leva este deja ancorată de euro la un curs de schimb fix pe care Sofia s-a angajat să nu îl modifice.

"Introducerea euro este planificată fără o perioadă de tranziție, iar data adoptării euro va coincide cu introducerea sa ca unitate oficială de plată. Conversia va fi făcută aplicând cursul de schimb fix între euro și leva", se arată într-un comunicat comun al Băncii Centrale și al Ministerului de Finanțe.

Țările candidate la aderarea la zona euro trebuie să dovedească soliditatea finanțelor publice, că inflația este sub control și cursul de schimb este stabil înainte de a putea trece la moneda unică.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Bulgaria este unul din cel puțin îndatorate state din UE. Anul trecut, deficitul său fiscal a fost de doar 3% din PIB, în pofida majorării cheltuielilor pentru reducerea impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra afacerilor și locurilor de muncă.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deși toate satele membre UE, cu excepția Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puține țări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

În cazul României, raportul de convergență pe 2020 arată că țara nu îndeplinește în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
euro