Bulgaria nu mai ține cont de priorități la vaccinare

Bulgaria nu mai ține cont de priorități la vaccinare
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2021

Guvernul bulgar a schimbat în mod brusc direcția - cu o lună înaintea alegerilor legislative -, după ce nu a reușit să convingă persoanele eligibile să se vaccineze, fie că este vorba despre personalul medical, profesori sau lucrători sociali, și devine prima țară din Uniunea Europeană (UE) care abandonează strategia vaccinării grupurilor prioritare și oferă tuturora imunizarea împotriva covid-19, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Aveți încredere în știință!”, implora ministrul Sănătății Kostadin Angelov, disperat să vadă că doar o treime dintre persoanele înscrise s-au prezentat la vaccinare, scrie News.ro.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Bulgaria, cea mai săracă țară din UE, dar care beneficiază de doze în cadrul strategiei precomenzilor Comisiei Europene (CE), afișează astfel cel mai slab nivel de vaccinare în rândul Celor 27.

Până în prezent, abia 150.000 de bulgari au fost vaccinați - reprezentând 2,1% din populație.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Impulsivul premier bulgar Boiko Borisov a deschis larg ușa centrelor de vaccinare în momentul în care a venit rândul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și bolnavilor cronici să se vaccineze.

Cozi lungi de așteptare au început să se formeze în fața spitalelor la Sofia, unde stau la rând tineri și bătrâni, persoane în plină formă și persoane mai vulnerabile, nevoite să aștepte ore în șir.

”Situația s-a schimbat în mod radical. Înainte trebuia să rugăm oamenii să vine să se vaccienze. Acum echipele sunt foarte ocupate”, declară Silvia Ciolakova, șefa policlinicii unuia dintre marile spitale din capitală.

VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică

”(Sunt) ușurată și fericită”, declară Denița Valkanova, în vârstă de 31 de ani, zâmbind în spatele măștii. ”Prieteni care vin din străinătate îmi spun că ei trebuie să aștepte luni de zile pentru a avea dreptul” să se vaccineze.

Alături de ea, o nonagenară este la fel de încântată să se vaccieze cu vaccinul AstraZeneca/Oxford. ”La vârsta asta, cu ce să încep?”, îi răspunde ea glumeață medicului care o întreabă care-i sunt antecedentele medicale.

HAOS ȘI NEÎNCREDERE

Însă nu toată lumea este așa de entuziasmată.

”Conducătorii noștri sunt formidabili. Ei au deblocat sistemul provocând un haos monstruos!”, scria în weekend ziarul Segan, denunțând o gloată ce poate fi periculoasă pentru categoriile cu risc.

Înaintea acestei răstrunări strategice, aproape jumătate din populație nu voia să se vaccineze, arătau două sondaje publicate săptămâna trecută - în contextul în care informații false circulă liber de la începutul pandemiei.

Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat

Din cauza reticenței medicilor și profesorilor, ”publicul spunea «dacă ei nu vor, atunci eu de ce-aș face-o?», subliniază analista Boriana Dimitrova de la Institutul Alpha Research.

”Cu scopul de a recupera întârzierea, Guvernul a deschis larg robinetul, însă în detrimentul celor mai bătrâni și fragili”, prioritari în alte state, deplânge ea.

În opinia sa este vorba despre o ”deficiență gravă” a echipei de la putere, a cărei popularitate a scăzut în urma unui val masiv de proteste vara trecută.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

Mulțimile din ultimele zile ”nu sunt o veste bună”, subliniază Parvan Simeonov, de la Institutul Gallup.

Scepticismul opiniei publice se explică printr-o ”neîncredere” față de autorități, apreciază el , evocând o politizare a vaccinării - considerată un semn al loialității față de Borisov.

Împreună cu miniștrii săi, șeful Guvernului bulgar a asistat personal la campania de imunizare în sate izolate, în care au fost trimise echipe mobile.

Lăudând ”o organizare perfectă”, Borisov vede în recenta afluență un argument în vederea relaxării restricțiilor, deja ”cele maipuțin stricte din Euroopa”, în pofida unei creșteri a numărului contaminărilor cu noul coronavirus în ultimele săptămâni.

Începând de luni, restaurantele și sălile de jocuri de noroc urmează să se redeschidă, a anunțat el miercuri, și a promis redeschiderea clunurilor de noapte în aprilie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
vaccinare