Bulgaria și Grecia vor să facă achiziții comune de gaze

Bulgaria și Grecia vor să facă achiziții comune de gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2022

Bulgaria și Grecia au fost de acord să exploreze modalități pentru livrări comune de gaze în sud-estul Europei și să-și reducă dependența de gazele rusești, în contextul războiului din Ucraina, a anunțat ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia. Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, în absența plăților în ruble de la cele două țări pentru livrarea combustibilului, scrie Agerpres.

ROBOR este la maximele ultimilor 7 ani, IRCC este încă mic. În ce condiții rentează înlocuirea indicilor din contractele în derulare și la ce bănci se poate face CITEȘTE ȘI ROBOR este la maximele ultimilor 7 ani, IRCC este încă mic. În ce condiții rentează înlocuirea indicilor din contractele în derulare și la ce bănci se poate face

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut țărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia își vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăți în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble rusești.

Sofia, sprijinită de Comisia Europeană, face eforturi pentru a îmbunătăți cooperarea regională, care ar include folosirea mai bună a infrastructurii de gaze și electricitate, precum și achiziții comune de gaze la nivelul UE pentru reducerea dependenței de importurile rusești.

În prezent, Sofia găzduiește un grup operativ al UE pentru monitorizarea livrărilor de gaze în regiune, iar prima ședință a avut loc joi. De asemenea, găzduiește un forum pe probleme de energie, la care participă oficiali din Grecia, România, Turcia, Serbia, Macedonia de Nord, Ucraina și Azerbaidjan.

Bulgaria, care în prezent transportă gazele rusești către Serbia și Ungaria, poate de asemenea transporta anual peste 20 miliarde metri cubi de gaze prin rețeaua de gaze din nord către restul Europei, a declarat vicepremierul Assen Vassilev.

"Cred, cu eforturile noastre comune, cu infrastructura existentă și ușoare modernizări, că putem diversifica semnificativ livrările în regiune și putem reduce dependența de Rusia o dată pentru totdeauna", a afirmat Vassilev la forum.

Furnizorul bulgar de gaze Bulgargaz și compania elenă de utilități DEPA vor analiza oportunități de livrare a gazelor pentru regiune, a anunțat ministrul bulgar al Energiei.

Cele două firme au convenit să înceapă achiziții comune de gaze naturale lichefiate (GNL), ceea ce ar trebui să îmbunătățească puterea lor de negociere, le-a spus jurnaliștilor ministrul elen al Energiei, Kostas Skrekas. Acesta a adăugat că Grecia intenționează să-și dubleze curând capacitatea de stocare a singurului său terminal GNL, în Revithoussa (lângă Atena), și să construiască un nou terminal la Alexandroupolis, până la finalul lui 2023.

Interconectorul de gaze IGB, care leagă Bulgaria și Grecia și va transporta gaze de la terminalele GNL și de la conducta de gaz azer către Bulgaria, ar trebui să devină operațional în iulie, a declarat oficialul elen.

Joi, Bulgargaz a semnat un contract cu o companie din Bulgaria pentru a construi infrastructura necesară pentru a trimite gaze Serbiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
grecia
bulgaria