Cancelarul austriac Sebastian Kurz, vizat într-o anchetă de corupție

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, vizat într-o anchetă de corupție
scris 7 oct 2021

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, vizat într-o anchetă, este suspectat de faptul că a folosit fonduri guvernamentale pentru a-și asigura o acoperire mediatică favorabilă, anunță parchetul financiar austriac într-un comunicat, relatează AFP.

”Sebastian Kurz și alți nouă suspecți, dar și trei organizații” sunt vizate de o anchetă cu privire la diverse infracțiuni de corupție legate de acest caz, pecizeză pachetul.

Parchetul face acest anunț în urma unei serii de percheziții la sediul ÖVP (conservatori), partidul cancelarului, și la principalii colaboratori ai acestuia, scrie News.ro.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Presa austriacă scrie că parchetul îl suspectează pe ministrul Finanțelor Gernot Blümel de faptul că a cumpărat spații publicitare într-un tabloid, în schimbul unei acoperiri și unor sondaje favorabile lui Kurz și partidului acestuia.

În perioada 2016-2018, ”resurse de la minister au fost folosite în vederea finanțării unor sondaje de opinie parțial manipulate, care serveau un interes politic exclusiv partizan”, acuză parchetul.

În perioada respectivă, Sebastian Kurz nu era cancelar, însă făcea parte din Guvern.

Potrivit procurorilor, un grup media ar fi ”primit bani” în schimbul acestor anchete cu privire la popularitate.

Grupul respectiv este, potrvit presei austriece, tabloidul Österreich.

Secretara adjunctă a ÖVP, Gaby Schwarz, a anunțat într-un comunicat că sediul formațiunii a fost percheziționat, confirmând informații de presă, însă fără să precizeze ce căutau anchetatorii și nici motivul operațiunilor.

Ea denunță o ”punere în scenă” și ”acuzații fabricate pe baza unor fapte vechi de cinci ani”.

Potriivt cotidianului Die Presse, anchetatori au percheziționat, de asemenea, biroul camcelarului și au vizat mai mulți colaboratori ai acestuia.

Furnizori de energie electrică și gaze naturale, printre care Engie România, E-ON Energie, amendați de ANPC pentru practici comerciale incorecte CITEȘTE ȘI Furnizori de energie electrică și gaze naturale, printre care Engie România, E-ON Energie, amendați de ANPC pentru practici comerciale incorecte

Sebastian Kurz guvernează din 2020, la conducerea unei coaliții cu Verzii, într-un al doilea mandat la Cancelarie obținut în urma scandalului de corupție ”Ibizagate”, care a afectat FPÖ și a aruncat în aer o alianță a cancelarului cu acest partid de extremă dreapta în mai 2019.

Anchete cu privire la corupție vizând clasa politică din Austria s-au multiplicat după ce fostul lider al FPÖ, Heinz-Christian Strache, a fost filmat cu camera ascunsă, în 2017, în tmpul unei vacanțe la Ibiza, promițând adjudecarea unor licitații publice în schimbul unei finanțări oculte a campaniei electorale.

Ministrul austriac al Finanțelor Gernot Blümel, un apropiat al lui Sabastian Kurz, a fost inculpat, suspectat de faptul că este implicat într-o finanțare ocultă a ÖVP de către Novomatic, un gigant mondial în domeniul jocurilor de noroc.

Domiciliul lui Blümel a mai fost percheziționat în februarie.

Cancelarul austriac este vizat și în altă anchetă a parchetului, însă fără să fie inculpat.

Justiția îl suspectează de faptul că a mințit, anul trecut, în fața deputaților, care încercau să afle dacă a intervenit în numirea unui apropiat, Thomas Schmid, la conducerea unui holding public.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian kurz
austria