Cea mai mare bancă din Rusia a decis cum va da credite întreprinderilor: Cu inteligența artificială

Cea mai mare bancă din Rusia a decis cum va da credite întreprinderilor: Cu inteligența artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2024

Până la finalul anului, deciziile referitoare la 60% din creditele ce se vor acorda întreprinderilor de către Sberbank vor fi luate folosind inteligența artificială (AI), a afirmat marți German Gref, directorul general al celui mai mare grup bancar rus, transmite agenția Reuters. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gref a plasat AI și transformarea digitală în centrul strategiei băncii, în condițiile în care Rusia trebuie să se descurce fără tehnologia occidentală, după sancțiunile impuse în urma invadării Ucrainei, arată Agerpres.

FOTO România, vecină cu Rusia? Medvedev a ținut un discurs având în spate o hartă în care teritoriul ucrainean este împărțit între Rusia, România, Ungaria și Polonia CITEȘTE ȘI FOTO România, vecină cu Rusia? Medvedev a ținut un discurs având în spate o hartă în care teritoriul ucrainean este împărțit între Rusia, România, Ungaria și Polonia

Sberbank investește în IT peste 450 miliarde de ruble (cinci miliarde de dolari) în 2024-2026 și se așteaptă ca profitul generat de AI în acea perioadă să se ridice la aproximativ 800 miliarde de ruble.

Deciziile de creditare ale Sberbank privind creditele de consum, împrumuturi ipotecare și auto vor fi toate luate de AI, iar Gref a explicat că cifra pentru creditele acordate întreprinderilor este de 40%.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner evită să se pronunțe asupra intrării României și Bulgariei în Schengen cu granițele terestre CITEȘTE ȘI Ministrul austriac de interne Gerhard Karner evită să se pronunțe asupra intrării României și Bulgariei în Schengen cu granițele terestre

„Această cifră ar urma să ajungă la 60% până la finalul anului și la 80% până în 2026”, a spus Gref.

Sberbank are peste trei milioane de clienți corporate.

Sberbank a raportat pentru 2023 un profit record de 1.500 miliarde de ruble (16,3 miliarde de dolari), o creștere de peste cinci ori față de 2022, pe fondul redresării sectorului bancar din Rusia, afectat de sancțiunile occidentale, transmite Reuters.

Băncile rusești au înregistrat anul trecut profituri record de 3.300 miliarde de ruble, în urma majorării dobânzilor la creditele ipotecare, de consum și la împrumuturile acordate companiilor, chiar dacă Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânzile până la 16%..

Auchan anunță că a dezvoltat peste 80 filiere de produse românești CITEȘTE ȘI Auchan anunță că a dezvoltat peste 80 filiere de produse românești

Sberbank domină sectorul bancar, având peste 108 milioane de clienți. Directorul general German Gref a anunțat că banca a acordat anul trecut clienților credite de 28.700 miliarde de ruble, iar portofoliul său de împrumuturi a crescut cu 27%, la 39.400 miliarde de ruble.

În 2023, rentabilitatea capitalului propriu a urcat la 25,3%, în timp ce în trimestrul patru profitul net s-a situat la 359,7 miliarde de ruble.

"Principala surpriză o reprezintă majorarea marjei nete a dobânzilor, la 6,26% comparativ cu trimestrul trei din 2023, pe fondul creșterii solide a afacerilor", au apreciat analiștii de la Sinara Investment Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
sberbank
banca
rusia