Cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, lovită de opt rachete rusești; distrugeri ''foarte grave''

Cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, lovită de opt rachete rusești; distrugeri ''foarte grave''
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2024

Opt rachete rusești au lovit astăzi cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, situată pe fluviul Nipru, provocând "distrugeri foarte grave", însă nu există un pericol iminent pentru populație, a anunțat Parchetul ucrainean, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Opt rachete au lovit" centrala DniproHES, situată în orașul Zaporojie (sud) și au provocat "scoaterea ei din funcțiune", a anunțat la televiziune Iuri Belousov, un responsabil al Parchetului general, arată Agerpres.

VIDEO Rusia a atacat Ucraina cu 150 de rachete și drone. Este cel mai amplu atac asupra infrastructurii energetice din tot războiul - ministru. Incendiu masiv la cel mai mare baraj din Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO Rusia a atacat Ucraina cu 150 de rachete și drone. Este cel mai amplu atac asupra infrastructurii energetice din tot războiul - ministru. Incendiu masiv la cel mai mare baraj din Ucraina

"Deocamdată, nu există niciun pericol pentru cetățeni", a dat el asigurări. Ministerul Energiei ucrainean a dat de asemenea asigurări, într-un comunicat, că situația centralei este "sub control" și că nu există risc de "rupere a barajului".

Imagini postate pe rețelele sociale arată flăcări cuprinzând barajul, vineri dimineața devreme, după un nou atac rusesc masiv.

Analiză - Putin își dorește un război în Balcani CITEȘTE ȘI Analiză - Putin își dorește un război în Balcani

Un troleibuz care avea ruta pe baraj a fost distrus într-unul dintre bombardamente și șoferul său de 62 de ani a fost ucis, a anunțat guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov.

Cel puțin trei persoane au murit și alte 25 au fost rănite în aceste atacuri asupra orașului Zaporojie, potrivit celui mai recent bilanț publicat de serviciul de stat pentru situații de urgență.

DniproHES se află la circa 60 de kilometri în amonte de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forțele ruse de la începutul invaziei, în urmă cu doi ani.

Fermierii polonezi au blocat două importante puncte de trecere a frontierei cu Germania CITEȘTE ȘI Fermierii polonezi au blocat două importante puncte de trecere a frontierei cu Germania

Atacul asupra DniproHES, o instalație legendară construită în urmă cu aproape 100 de ani de Uniunea Sovietică, a reaprins temerile privind producerea unui dezastru de mediu similar ruperii, în iunie 2023, a unui alt baraj hidroelectric pe Nipru, cel de la Kahovka, situat mai în aval.

Catastrofa din 2023 a provocat enorme inundați și s-a soldat cu zeci de morți. Kievul acuză Rusia că a făcut să explodeze barajul de la Kahovka, în timp ce Moscova pune responsabilitatea pentru această distrugere pe seama Kievului.

Barajul DniproHES fusese parțial distrus în 1941, când armata sovietică, repliindu-se în fața ofensivei naziste, îl dinamitase. Un val uriaș lovise zonele din aval, făcând mii și chiar zeci de mii de morți, potrivit istoricilor, citați de media ucrainene.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia