Cehia a interzis fumatul în baruri, restaurante și cafenele

Cehia a interzis fumatul în baruri, restaurante și cafenele
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mai 2017

Cehia a interzis, începând de miercuri, fumatul în baruri, restaurant și cafenele, punând astfel capăt statutului de unul dintre ultimele refugii pentru fumătorii din Europa, relatează Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cei care încalcă legea riscă amendă de până la 190 de dolari, scrie News.ro.

Majoritatea cehilor sunt de acord cu interdicția, dar un grup de parlamentari a contestat-o la Curtea Constituțională.

„Este greu de prezis impactul în prezent”, a declarat Jakub Storek, proprietarul Café Liberal din Praga, care se opune legii. „Dar cred că vor veni clienți diferiți aici în viitor”, a adăugat el.

Stepan Ourecky, un client, a spus că va frecventa în continuare cafeneaua, dar va fuma în fața ei. „Sau poate voi fuma mai puțin”, afirmă studentul de 18 ani.

Interdicția, care se aplică în zonele închise din baruri și restaurant, precum și în locuri publice, ca cinematografe, teatre și stadioane, a fost aprobată de Parlament după ani de dezbateri aprinse. Legea a fost promulgate de președintele Milos Zeman, un fumător înrăit.

Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii climatice CITEȘTE ȘI Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii climatice

Spre deosebire de restul Europei, Cehia a rămas tolerantă până acum – și depindea  de proprietarii restaurantelor să decidă dacă permit sau nu fumatul în localurile lor.

Potrivit datelor UE, 17 state membre au interzis complet fumatul în spațiile publice. Altele, printre care Austria, Portugalia și România, interzic fumatul în spațiile închise din restaurant și baruri.

Într-o serie de țări, precum Grecia – care a interzis, oficial, fumatul, dar regulile sunt ignorate inclusive de miniștri – au probleme cu aplicarea legilor.

După Cehia, Slovacia a rămas singura țară UE unde este încă permis fumatul în baruri.

Ministerul ceh al Sănătății a estimat că 18.000 de cehi mor anual din cauza fumatului, iar 2.000 de nefumători mor în urma fumatului pasiv. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cehai
fumat