Ultima postare a președintelui american, Donald Trump, în care spune că “Putin a înebunit” după atacul aerian brutal asupra Ucrainei, nu mai înseamnă nimic și a devenit lipsită de sens, relatează CNN.
Asta pentru că șansele unui armistițiu sau ale unui acord de pace nu mai depind de această retorică, ci de acțiuni concrete, pe care nu e clar dacă Trump le va lua. Iar Kremlinul pariază că nu le va lua.
A numit frustrarea lui Trump față de atacurile din weekend ca fiind “un simptom al supraîncărcării emoționale, iar istoria sugerează că Putin poate scăpa nepedepsit, dându-i cu sec președintelui american la bluful pe care îl joacă” scrie BiziDay.
Ce se poate întâmpla mai departe
“Există două căi pe care Trump le poate urma, presupunând că este gata să abandoneze poziția jenantă de a fi constant jucat pe degete de Putin. Ar putea impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, (…) sau Trump ar putea să facă ce a făcut și Joe Biden, adică să ceară Congresului să aprobe noi transporturi de arme și muniții către Ucraina.

Dar această ultimă opțiune ar însemna o schimbare masivă și jenantă din punct de vedere politic pentru Trump, deoarece el a făcut din opoziția față de cheltuielile cu Ucraina o fundație a agendei sale prezidențiale”.
CNN arată că mai există o posibilitate, mai probabilă, una de care Ucraina și aliații săi europeni se tem – Trump ar putea ridica din umeri și ar putea spune că este timpul ca SUA să se retragă de la medierea acestui conflict deoarece niciuna dintre părți nu dorește pacea. Rusia ar continua apoi războiul său de uzură și atacurile asupra civililor. Acapararea teritoriilor ar fi validată, creând un precedent dezastruos pentru securitatea europeană.
De altfel, mai scrie CNN, aluziile secretarului de stat Marco Rubio și ale vicepreședintelui JD Vance, conform cărora SUA s-ar putea retrage de la medierea conflictului au părut mai mult decât o simplă tactică de negociere.

Senatorul republican Lindsey Graham și senatorul democrat Richard Blumenthal au un nou proiect de lege care ar impune sancțiuni dure națiunilor care încă interacționează cu Rusia. Acest lucru ar putea afecta adversarii SUA, precum China, dar ar putea perturba și relațiile lui Trump cu aliați precum India, care este un client important și pentru petrolul rusesc.
Senatorii ar putea adopta rapid acest proiect dacă Trump ar dor să transmită un mesaj dur Rusiei.
“Totuși, poate că Putin l-a împins în sfârșit pe Trump într-o epifanie (revelație) mult amânată. (…) Aliații par să simtă că se apropie un moment în care Trump și-ar putea schimba poziția, după luni de zile în care l-au văzut subminându-și propriile eforturi de a-l forța pe Putin să accepte un armistițiu imediat. (…)
Dar Trump nu a fost niciodată dornic să-l critice pe Putin, iar cruzimea liderului rus nu este deloc nouă. Putin nu crede că Trump va duce la bun sfârșit lucrurile”.