Comerțul între România și Bulgaria a ajuns la un nivel record

Comerțul între România și Bulgaria a ajuns la un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mai 2023

“România este printre partenerii-cheie ai Bulgariei. Comerțul bilateral a atins valori record în 2022. Acest lucru este confirmat de ritmul accelerat de creștere a scimbului de mărfuri între cele două țări, care a crescut cu 23,7% față de anul precedent, iar acum se ridică la aproape 8 miliarde de euro”, a declarat ministrul bulgar al inovării și creșterii, Alexander Pulev, potrivit publicației 24Chasa citate de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oficialul bulgar a avut marți o discuție cu ambasadoarea României în Bulgaria, Brândușa Predescu. Cei doi au discutat despre intensificarea cooperării economice între Bulgaria și România.

PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Clara Mateoiu, co-fondator Renti: Avem această problemă de ou versus găină CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Clara Mateoiu, co-fondator Renti: Avem această problemă de ou versus găină

Accentul în cadrul discuției a fost pus pe pregătirea unui forum bilateral de afaceri, pe care Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din cadrul Ministerului Inovării și Creșterii (MIC) îl va organiza. Scopul este de a stimula parteneriatele bilaterale în sectoare prioritare, prin organizarea de întâlniri între companii din ambele state.

Evenimentul este planificat să aibă loc la mijlocul lunii iunie, în nordul Bulgariei. Este planificată o a doua fază a procesului – în România.

Cei doi oficiali au vorbit despre intesificarea relațiilor economice în contextul declarației semnate privind ridicarea cooperării bilaterale la nivel de parteneriat strategic de către președinții Bulgariei, Rumen Radev, și României, Klaus Iohannis.

Ministrul Pulev și ambasadorul Predescu au vorbit și despre contactele din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, una de importanță-cheie pentru conectivitatea regiunii în domeniul transporturilor, energiei și infrastructurii digitale. „Fondul de investiții pentru „Trei Mări” este un mecanism financiar pentru implementarea proiectelor prioritare în regiune și lucrăm la strângerea de capital de la investitori din Orientul Apropiat pentru acesta”, a declarat ministrul Pulev.

Potrivit datelor oficiale, schimbul de mărfuri cu România în 2022 se ridică la aproape 8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 23,7% față de anul precedent. Exporturile bulgare s-au ridicat la 4,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 28,1% față de 2021. Importurile din România în Bulgaria s-au ridicat în 2022 la 3,5 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
comerț
romania
bulgaria