Comisia Europeană ordonă Ungariei să deblocheze vânzarea subsidiarelor Aegon către VIG

Comisia Europeană ordonă Ungariei să deblocheze vânzarea subsidiarelor Aegon către VIG
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 feb 2022

Comisia Europeană a decis că Ungaria a blocat fără drept vânzarea subsidiarelor locale ale Aegon către asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), în cadrul unei tranzacții transfrontaliere, ce vizează inclusiv piața din România, și a ordonat autorităților maghiare să își retragă votul negativ, pentru a evita un eventual proces la Curtea de Justiție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Executivul UE a finalizat o anchetă privind blocarea tranzacției propuse de către Ungaria.

“Comisia Europeană a concluzionat că decizia Ungariei de a se opune prin veto achiziționării filialelor maghiare ale Aegon Group de către Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) a încălcat articolul 21 din Regulamentul UE privind concentrările economice, care conferă Comisiei competență exclusivă în ceea ce privește concentrările economice care au dimensiunea Uniunii”, potrivit unui comunicat al Comisiei, prin care sunt confirmate constatările preliminare.

Moscova a întocmit o listă neagră cu ucraineni de eliminat în cazul unei invazii, acuză SUA la ONU CITEȘTE ȘI Moscova a întocmit o listă neagră cu ucraineni de eliminat în cazul unei invazii, acuză SUA la ONU

Comisia a ordonat Ungariei să își retragă dreptul de veto până pe 18 martie.

“În cazul în care Ungaria nu pune în aplicare decizia, Comisia poate decide să lanseze o procedură de încălcare a dreptului comunitar în fața Curții de Justiție”, se arată în comunicat.

Grupul austriac VIG a agreat, în noiembrie 2020, preluarea activelor rivalului olandez Aegon din Europa de Est, inclusiv a afacerii din România, într-o tranzacție de 830 milioane de euro.

Operațiunea a fost aprobată de Comisia Europeană în august anul trecut.

Cu câteva luni înainte, în primăvară, Ungaria a blocat însă vânzarea subsidiarelor locale ale Aegon, printr-un decret al ministrului Internelor, cu argumentul că tranzacția ar amenința interesele legitime ale țării.

“În urma investigației și după ce a ascultat argumentele autorităților maghiare, Comisia a avut îndoieli rezonabile cu privire la faptul că vetoul urmărea cu adevărat să protejeze interesele legitime ale Ungariei în sensul Regulamentului UE privind concentrările economice. În special, nu este clar în ce fel achiziția de către VIG a activelor Aegon din Ungaria ar reprezenta o amenințare la adresa unui interes fundamental al societății, având în vedere că VIG și Aegon sunt societăți de asigurări bine stabilite în UE, cu prezență anterioară în Ungaria. Prin urmare, Comisia a concluzionat că autoritățile maghiare ar fi trebuit să comunice Comisiei intenția lor de veto înainte de punerea sa în aplicare și că, prin nerespectarea acestui lucru, Ungaria a încălcat articolul 21 al Regulamentului UE privind concentrările economice”, potrivit Comisiei.

În plus, Comisia a constatat că vetoul Ungariei a restricționat dreptul VIG de a se angaja într-o tranzacție transfrontalieră, iar autoritățile maghiare “nu au reușit să demonstreze că măsura a fost justificată, adecvată și proporțională”.

Acordul dintre Aegon și VIG vizează 15 companii Aegon din Ungaria, România, Polonia și Turcia și era estimat să fie finalizat până la finele anului trecut.

În urma tranzacției, VIG  își extinde semnificativ prezența în România pe piața pensiilor private, în condițiile în care preia atât activitatea de asigurări generale și de viață ale Aegon, cât și fondurile de pensii. În Ungaria, achiziția afacerii Aegon ar propulsa VIG pe primul loc pe piața de profil, în timp ce în Turcia ar intră pe nișa asigurărilor de viață.

VIG este principalul jucător pe piața asigurărilor în Austria și în Europa Centrală și de Est. Grupul este format din aproximativ 50 de companii din 30 de țări, având peste 25.000 de angajați și 22 milioane de clienți.

VIG este prezent în România prin Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață

Olandezii de la Aegon au intrat pe piața din România în 2007, prin divizia de pensii private, și în 2008 prin compania de asigurări de viață.

viewscnt
Afla mai multe despre
vig
aegon
investigatie
comisia europena
aegon ungaria
vig ungaria
tranzactie
blocare vanzare aegon