Companiile grecești înregistrează o creștere accelerată a investițiilor

Companiile grecești înregistrează o creștere accelerată a investițiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 oct 2023

Grecia este una dintre puținele țări europene care au avut o evoluție contra curentului, înregistrând una dintre cele mai mari creșteri ale investițiilor de după pandemie, după cum rezultă din raportul Băncii Europene de Investiții „EIB Investment Survey 2023”. Alte țări în care companiile au continuat să realizeze investiții sunt Malta, Cipru, Italia, Suedia, Slovenia, Estonia. La polul opus, în țări precum Bulgaria și Spania, scăderea investițiilor a ajuns sau a depășit 10%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pe de altă parte, un procent important din companiile din Lituania (27%), România (24%) și Letonia (23%) consideră că au investit prea puțin în ultimii trei ani, în timp ce 14% din companiile din Grecia și 15% din companiile din Cipru au raportat că au investit prea mult. În sfârșit, majoritatea companiilor din Irlanda (92%) și din Țările de Jos (91%) spun că au investit suma potrivită, arată Rador.

Filelist, cel mai mare site de piraterie online din România, se închide CITEȘTE ȘI Filelist, cel mai mare site de piraterie online din România, se închide

Potrivit BEI, condițiile de finanțare continuă să fie foarte favorabile, întrucât doar 6,1% din companiile din UE se află în dificultate financiară. Grecia se numără printre țările cu cele mai multe companii care se confruntă cu dificultăți financiare. Pe primul loc se află România, urmată de Letonia și Croația.

Un alt capitol foarte important îl reprezintă planurile de investiții pentru contracararea consecințelor schimbărilor climatice. La nivelul UE, Țările de Jos dețin cea mai mare pondere a companiilor care au făcut deja investiții în contextul crizei climatice. Dimpotrivă, Cipru și Grecia au cele mai mici cote de companii care au realizat sau intenționează să realizeze investiții ”verzi”.

După cum subliniază BEI, în ciuda încetinirii creșterii economice și a înăspririi politicii monetare, companiile europene au avut o valoare relativ pozitivă a investițiilor în 2023.

85% dintre companii au declarat că au investit în anul precedent. Investițiile vizând simpla înlocuire a echipamentelor au rămas prioritatea principală pentru afacerile europene (34%), urmate de extinderea capacității (30%) și de noi produse sau servicii (26%).

Una dintre concluziile cheie ale sondajului este progresul semnificativ pe care companiile europene l-au făcut în direcția digitalizării, reducând astfel decalajul față de Statele Unite. Aproximativ 70% dintre companiile din UE folosesc acum tehnologii digitale avansate, ceea ce marchează o tendință de redresare post-pandemie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
investitii