Croația se pregătește să intre în spațiul Schengen până în 2020

Croația se pregătește să intre în spațiul Schengen până în 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 oct 2018

Croația se așteaptă să îndeplinească criteriile pentru a face parte din spațiul Schengen al Uniunii Europene până la sfârșitul lui 2018 și speră să intre în Schengen până în 2020, a afirmat Terezija Gras, secretar în Ministerul de Interne al Croației, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Scopul nostru este să îndeplinim toate criteriile tehnice până la sfârșitul acestui an. Comisia Europeană trebuie apoi să hotărască dacă suntem pregătiți să aderăm, ceea ce se sperăm că se va întâmpla înainte de alegerile pentru Parlamentul European din mai”, a declarat Gras, potrivit News.ro.

ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat procesul cu ASF. Posibilitate de recurs CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat procesul cu ASF. Posibilitate de recurs

Gras a precizat că securitatea din Croația și din întreaga UE se va îmbunătăți după ce țara sa va face parte din Schengen. Libera circulație a persoanelor va ajuta economia, mai ales în domeniul turismului, a declarat ea.

„Controlul granițelor UE este printre cele mai grele aspecte ale pregătirilor noastre. Deja am sporti securitatea la granița cu Serbia și facem același lucru și la granița cu Bosnia”, a declarat Gras.

Croația se află pe ruta preferată de mulți migranți care vin din Orientul Mjilociu și Asia Centrală, încercând să ajungă în alte țări din UE. Unii dintre ei trec în Croația din Bosnia fără să fie declarați.

La sfârșitul lui septembrie, numărul migranților neautorizați din Croația crescuse cu până la 30%  de la 4.800 anul trecut, conform datelor poliției. Majoritatea sunt din Afganistan.

De îndată ce Comisia Europeană își va da aprobarea, statele membre trebuie să aprobe și ele la rândul lor intrarea Croației în spațiul Schengen. O potențială problemă este disputa Croației de la granița cu Slovenia.

„Cred că este posibilă o soluție benefică pentru ambele părți și suntem doritori să lucrez în acest sens. Credem că, din motive de securitate, este în interesul Sloveniei ca Croația să fie în spațiul Schengen”, a afirmat Gras.

viewscnt
Afla mai multe despre
crotia
schengen