Cu ajutorul SUA, Bulgaria se pregătește să devină lider nuclear în regiune

Cu ajutorul SUA, Bulgaria se pregătește să devină lider nuclear în regiune
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2024

Bulgaria și Statele Unite au semnat un acord interguvernamental de cooperare nucleară, care deschide calea construirii unităților VII și VIII ale CNE Kozlodui folosind tehnologia americană Westinghouse AP-1000р la un cost de cel mult 14 miliarde de dolari, transmite Medipool, citată de Rado Radio România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, reglementează munca în comun asupra proiectelor de instalare a reactoarelor modulare mici în industrie, pentru dezafectarea reactoarelor, procesarea și depozitarea combustibilului nuclear uzat, cercetare nucleară comună și schimb de personal.

Stellantis investește peste o sută de milioane de euro în Ungaria CITEȘTE ȘI Stellantis investește peste o sută de milioane de euro în Ungaria

„Obiectivul este să mergem dincolo de cumpărarea de tehnologii”, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Rumen Radev, care a semnat documentul din partea bulgară. „Credem că Bulgaria poate fi un lider regional în domeniul cercetării nucleare și un centru energetic regional”, a declarat, la rândul său, Andrew Light, secretar adjunct pentru Afaceri Internaționale la Departamentul pentru Energie al SUA, care a parafat memorandumul.

„Vom dezvolta o viziune comună pentru dezvoltarea nucleară și pentru a renunța la carbon”, a subliniat Radev. Potrivit acestuia, pe lângă începerea construirii unităților VII și VIII pe un nou amplasament al centralei nucleare existente în apropiere de Kozlodui, Bulgaria va lucra cu SUA și la implementarea și dezvoltarea de tehnologii nucleare inovatoare, nu doar în ceea ce privește întregul ciclu de combustibili, ci și pregătirea personalului care va fi necesar pentru construcția și exploatarea noilor instalații nucleare. Blocul VII este programat să fie pus în funcțiune la sfârșitul anului 2034, iar perioada până atunci va fi folosită pentru calificarea și recalificarea specialiștilor.

În luna martie, trebuie să fie gata studiul preliminar pentru construirea a două reactoare noi la CNE Kozlodui, folosind tehnologia AP-1000, cu utilizarea infrastructurii disponibile. Acesta va da prețul orientativ pentru unități, dar care va fi acesta de fapt va depinde și de licitația de alegere a unui constructor, care în prezent se face de compania de proiect CNE Kozlodui Capacități Noi.

Potrivit lui Radev, scopul guvernului este să semneze un contract pentru construcția celor două blocuri la un preț fix, care, conform estimărilor actuale, nu ar trebui să depășească 14 miliarde de dolari în total. Cu o asemenea valoare, prețul energiei electrice produse de noile reactoare se va situa în jur de 65 de euro/MWh, a spus ministrul bulgar al energiei. El a subliniat că acești parametri financiari sunt complet realizabili.

În acest moment, 1,5 miliarde de leva au fost investiți în compania de proiect de către Holdingul Energetic Bulgar, iar în buget au fost prevăzute garanții pentru 3 miliarde de leva. Potrivit lui Radev, în timpul vizitei sale în SUA, săptămâna trecută, s-au discutat și posibilitățile de finanțare a proiectului, precum și de creditare prin garanțiile de stat emise.

Austria vrea să închidă contractul prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom CITEȘTE ȘI Austria vrea să închidă contractul prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom

Cu toate acestea, el nu a oferit mai multe detalii. În urmă cu ceva timp, Valentin Nikolov, directorul executiv al CNE Kozlodui, spunea că celor implicați în construcție li se poate cere să acorde credit la export pentru produsele pe care le produc. Radev a menționat că proiectul nuclear va fi deținut de stat. Din acord fac parte și posibilitățile de instalare a reactoarelor modulare mici, dar acestea vor depinde de nevoile industriei, deoarece există multă varietate, a adăugat ministrul energiei.

Cu SUA se va lucra, de asemenea, la tehnologii pentru procesarea și stocarea combustibilului nuclear uzat din actualele blocuri V și VI ale centralei nucleare. Ca parte a contractelor existente cu TVEL din Rusia, care furnizează combustibilul nuclear proaspăt pentru centrală, deșeurile foarte radioactive sunt transportate pentru procesare în Rusia. Cu toate acestea, unele dintre ele trebuie returnate în Bulgaria pentru depozitare, iar în această primăvară, unitatea V este de așteptat să funcționeze cu combustibil Westinghouse. În ceea ce privește procesarea combustibilului nuclear uzat, se lucrează și cu Franța și Finlanda, a amintit Radev.

De asemenea, Bulgaria se va baza pe experiența americană și cu privire la eliminarea vechilor capacități nucleare. Întreprinderea de Stat pentru Deșeuri Radioactive lucrează încă la cele patru mici unități rusești oprite VVE-440. Aceasta a semnat un acord în SUA, cu autoritatea pentru activități comune, pentru scoaterea reactoarelor din exploatație.

„Se pregătesc și programe de formare pentru specialiștii în domeniul nuclear”, a spus Radev. Light a adăugat că beneficiile construirii a două noi unități nucleare depășesc cu mult investiția de miliarde și crearea unui număr imens de noi locuri de muncă, iar dezvoltarea experienței sale actuale în tehnologia nucleară îi va aduce statutul de lider. „Acest acord va juca un rol vital în promovarea securității și decarbonizării nu numai a sectorului energetic bulgar, ci și european, va sprijini eforturile Bulgariei de a consolida toate aspectele programului său nuclear pentru scopuri civile, inclusiv siguranța și securitatea nucleară, furnizarea de combustibilul nuclear și cadrul de reglementare”, a mai spus secretarul adjunct al SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie nucleara
bulgaria