Cum plănuiește opoziția din Turcia să inverseze politicile lui Erdogan

Cum plănuiește opoziția din Turcia să inverseze politicile lui Erdogan
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2023

Alianța opoziției din Turcia a promis că va inversa multe dintre politicile președintelui Recep Tayyip Erdogan dacă acesta nu va mai fi ales în alegerile din 14 mai, inclusiv o revenire la o democrație parlamentară și la principii economice sănătoase, dar și o schimbare majoră în politica externă, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Luna trecută, Kemal Kilicdaroglu, candidatul prezidențial al Alianței Națiunii, formată din șase partide de opoziție, a dezvăluit programul pentru primele 100 de zile de guvernare. Promisiunile au inclus o gamă largă de măsuri - de la revenirea la ora de vară, reduceri de taxe și asigurări la un sistem de recrutare bazat pe merit pentru toate angajările în sectorul public, scrie News.ro.

Într-o mișcare surprinzătoare, Putin ridică vizele georgienilor și restabilește legăturile aeriene și turistice CITEȘTE ȘI Într-o mișcare surprinzătoare, Putin ridică vizele georgienilor și restabilește legăturile aeriene și turistice

REFORME LEGISLATIVE ȘI EXECUTIVE

Principala promisiune este o revenire la un sistem parlamentar, despre care alianța spune că va fi "mai puternic" decât cel existent înainte de trecerea în 2018 la actualul sistem prezidențial.

Aceasta ar reinstaura funcția de prim-ministru, care a fost abolită de Erdogan prin referendum în 2017, și ar atribui președinției un rol "imparțial", fără nicio responsabilitate politică. Dreptul de veto al președintelui asupra legislației și de a emite decrete ar fi abolit.

Președintele ar urma să rupă legăturile cu orice partid politic, să servească doar un mandat de șapte ani și, după aceea, să i se interzică să mai facă activ politică.

Autoritatea parlamentului de a se retrage din acordurile internaționale va fi inclusă în Constituție. De asemenea, va avea mai multă autoritate în ceea ce privește planificarea bugetului guvernamental.

În administrația publică, consiliile și birourile aflate în subordinea Președinției ar urma să fie desființate, iar atribuțiile acestora ar fi transferate ministerelor relevante.

Câștigul salarial mediu net a crescut CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut

ECONOMIE

Alianța Națiunii a promis că va reduce inflația, care a ajuns la 44% în aprilie, la o singură cifră în termen de doi ani și va restabili stabilitatea lirei, care a pierdut 80% din valoarea sa față de dolar în ultimii cinci ani.

Opoziția vrea să asigure independența băncii centrale și să renunțe la măsuri precum cea care permite cabinetului să selecteze guvernatorul.

Va pregăti, de asemenea, o legislație care să permită parlamentului să adopte legi privind misiunea băncii centrale, independența operațională și numirile la nivel înalt.

Politicile care interferează cu un curs de schimb fluctuant ar lua sfârșit, inclusiv un sistem guvernamental ce protejează depozitele în lire împotriva deprecierii monedei.

Kilicdaroglu, care este profesor de economie, s-a angajat să reducă cheltuielile guvernamentale prin reducerea numărului de avioane folosite de președinție, a numărului de vehicule folosite de funcționarii publici și prin vânzarea unor clădiri de stat.

Toate proiectele din cadrul parteneriatelor public-privat vor fi revizuite. Ar urma să fie revizuit și proiectul centralei nucleare de la Akkuyu - deținută de entități de stat turce și rusești - și să fie renegociate contractele de gaze naturale, reducând riscul de dependență de anumite țări pentru importurile de gaze.

Elon Musk anunță că a angajat o femeie să conducă Twitter CITEȘTE ȘI Elon Musk anunță că a angajat o femeie să conducă Twitter

POLITICA EXTERNĂ

Kilicdaroglu va adopta sloganul "Pace acasă, pace în lume" ca piatră de temelie a politicii externe a Turciei.

În timp ce promite să "lucreze pentru a finaliza procesul de aderare" pentru a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, opoziția a promis că va revizui acordul privind refugiații încheiat de Turcia cu UE în 2016.

Relațiile cu Statele Unite vor fi restabilite printr-un acord de încredere reciprocă. Opoziția vrea să readucă Turcia în programul de avioane de luptă F-35.

Turcia ar menține, însă, relațiile cu Rusia "cu înțelegerea faptului că ambele părți sunt egale și întărite de un dialog echilibrat și constructiv".

REFORME JURIDICE

Cele șase partide de opoziție s-au angajat să asigure independența sistemului judiciar, despre care criticii spun că Erdogan și aliații săi se folosesc pentru a reprima disidența, o afirmație negată de guvern.

Disponibilitatea judecătorilor de a respecta hotărârile Curții Constituționale și ale Curții Europene a Drepturilor Omului ar urma să fie luată în considerare la evaluarea promovărilor.

Judecătorii și procurorii care provoacă încălcări ale drepturilor ce duc la amendarea Turciei în cele două instanțe ar urma să fie obligați să plătească amenda. Vor fi luate măsuri pentru a se asigura că instanțele pun rapid în aplicare hotărârile celor două instanțe supreme.

Consiliul judecătorilor și procurorilor va fi reformat și împărțit în două entități pentru mai multă responsabilitate și transparență.

Structura și procesele de alegere pentru instanțele superioare, cum ar fi Curtea Constituțională, Curtea de Casație și Consiliul de Stat, vor fi reformate.

Sistemul de justiție se va asigura că detenția preventivă este o excepție, o măsură despre care criticii spun că este folosită în mod abuziv sub conducerea lui Erdogan.

De asemenea, opoziția promite că va consolida libertatea de exprimare și va restabili dreptul de a organiza demonstrații.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
turcia