De ce îi ia atât de mult timp Bulgariei ca să devină prosperă? Comparație cu România, Lituania și Polonia

De ce îi ia atât de mult timp Bulgariei ca să devină prosperă? Comparație cu România, Lituania și Polonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2023

Cel puțin o dată pe an, Eurostat confirmă prin noi date că Bulgaria este cea mai săracă țară din UE. Mai exact, vorbim de comparații ale PIB-ului pe cap de locuitor pe baza parității puterii de cumpărare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Bulgaria este de fiecare dată țara rămasă cel mai mult în urmă pe baza acestui indicator, cu un PIB pe cap de locuitor la 59% din media UE (suntem ultimii din 2006 când România ne-a depășit). Însă am venit mai aproape cu două puncte procentuale pe an în perioada 2020 – 2022. Întrebarea este: ne poate merge mai bine? De ce ne ia atât de mult?, arată o analiză publicată de portalul elen Liberal, citată de Rador.

Bulgaria se pregătește să adopte euro cel târziu la 1 ianuarie 2025 CITEȘTE ȘI Bulgaria se pregătește să adopte euro cel târziu la 1 ianuarie 2025

Poate că vom găsi un răspuns în dezvoltarea altor țări din Europa Centrală și de Est. În mod tradițional, ne comparăm țara cu România și concluziile nu sunt în favoarea noastră – în 2022, vecinul nostru din nord se situa imediat după Polonia, după ce a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria și a depășit cu mult Grecia și Slovacia.

Dar dacă ar fi să căutăm o performanță de top, aceasta ar fi Lituania – între 2010 și 2022, PIB-ul său pe cap de locuitor s-a apropiat de media UE cu 29 de puncte procentuale, față de 24 în cazul României și 14 în cazul Bulgariei. Pe un orizont mai lung, din 2000 până în prezent, Lituania a reușit să reducă decalajul cu 52 de puncte procentuale, România cu 51 și Bulgaria cu 30. Acum, Lituania, împreună cu Estonia, care se numără și ea printre țările cu cele mai bune performanțe, se apropie de nivelul economic al Italiei și a depășit deja Spania.

Concluzia este clară: dacă ne uităm la perioada de după criza financiară globală, Bulgaria este în creștere, dar Lituania și România cresc mult mai repede. Din 2011 până în 2022, creșterea medie reală a PIB-ului Bulgariei este de aproximativ 2,2%, în timp ce în celelalte două țări este de aproximativ 3,5%.

Marea diferență dintre Bulgaria și țările cu cele mai mari performanțe o reprezintă investițiile. În afară de investițiile în infrastructură, nu s-a găsit nicio alternativă, nicio capacitate de producție și nici noi tehnologii care să îmbunătățească potențialul economic, să stimuleze inovarea și să crească productivitatea într-un mod durabil pe termen lung. Investițiile sunt, de asemenea, cele care ar putea îmbunătăți semnificativ productivitatea muncii și, prin urmare, salariile.

Medcity a cumpărat o clădire în Timișoara de la Folli Follie Group CITEȘTE ȘI Medcity a cumpărat o clădire în Timișoara de la Folli Follie Group

Bulgaria investește puțin, în timp ce România și Lituania investesc mult mai mult:

– În timp ce în perioada 2010-2022 formarea anuală de capital a Lituaniei a crescut cu 6,4% în medie, iar în România cu 3,9%, în Bulgaria observăm o scădere de 0,1%. În practică, investițiile bulgare stagnează. Situația nu se îmbunătățește – în ultimii cinci ani, creșterea medie anuală este de doar 0,2%, în timp ce în România și Lituania este de 5,1% și, respectiv, 6%.
– Astfel, în 2022 s-au înregistrat cu 107% mai multe investiții reale în economia lituaniană față de 2010, în timp ce în România această diferență este de 57%, iar în Bulgaria a fost de -3%.
– Anul trecut, formarea brută de capital a fost de doar 15,4% din PIB – un nivel nemaiîntâlnit de la mijlocul anilor ’90. În ultimii cinci ani a fost de 17,6% din PIB, în timp ce în Lituania este de 21,2% și în România de 23,4%.

O diferență și mai mare, care rămâne adesea neobservată, este că investițiile nu sunt un indicator abstract macroeconomic, ci mai degrabă o sursă de prosperitate, cu condiția să producă bunuri și servicii competitive care să fie vândute cu succes pe piață. Pentru economiile mai sărace și mai mici, acest lucru înseamnă exporturi. Marea piață comună europeană oferă cu precădere o oportunitate în acest sens.

Suntem obișnuiți să ne concentrăm adesea asupra ratelor decente de creștere a exporturilor bulgare bazate pe bunuri industriale, servicii IT, turism și transporturi. Însă cum stă comparația între Bulgaria și țările performante?

– Exporturile bulgare au crescut anual cu 5,2% în medie între 2011 și 2022, în timp ce în România și Lituania aceste rate au fost de 7,8%, respectiv 8,1%. În ultimii cinci ani, decalajul s-a mărit – pentru Bulgaria rata de creștere a fost de 2,9%, pentru România de 4,5% și pentru Lituania de 9,1%.
– În 2022, exporturile reale de bunuri și servicii bulgare au fost cu 81% peste nivelul din 2010, în timp ce în România au fost de 139%, iar în Lituania de 151%.

Liechtenstein ar putea permite plățile în bitcoin pentru anumite servicii de stat CITEȘTE ȘI Liechtenstein ar putea permite plățile în bitcoin pentru anumite servicii de stat

De ce Bulgaria investește atât de puțin în comparație cu Lituania și România este o întrebare căreia sperăm că politicienii îi vor acorda prioritate în mediul instabil actual.

Articol de Latchezar Bogdanov, șeful Institutului pentru Economa de Piață (IME). IME este cel mai vechi think tank independent de politică economică din Bulgaria, iar misiunea sa este de a elabora și promova soluții de reformă bazate pe piață pentru provocările cu care se confruntă regiunea și cetățenii Bulgariei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
romania
pib