Doar 8,5% dintre firmele din UE și țările G7 au plecat din Rusia

Doar 8,5% dintre firmele din UE și țările G7 au plecat din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2023

Doar 8,5% dintre firmele din Uniunea Europeană și țările G7 au plecat din Rusia, arată un studiu publicat de o universitate elvețiană, care pune sub semnul întrebării discursul oficial referitor la un vast exod al companiilor occidentale după invadarea Ucrainei, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de debutul războiului din Ucraina, 2.405 filiale aparținând unui număr de 1.404 de companii din UE și țările G7 erau active pe piața din Rusia, potrivit lui Simon Evenett profesor de economie la Universitatea din St.Gallen și lui Niccoln Pisani de la IMD Lausanne, un prestigios institut de management al afacerilor, arată Agerpres.

TABEL Ziua și scumpirea. OMV Petrom a majorat prețul motorinei, concurența pe cel al benzinei CITEȘTE ȘI TABEL Ziua și scumpirea. OMV Petrom a majorat prețul motorinei, concurența pe cel al benzinei

La finele lunii noiembrie 2022, la nouă luni după invadarea Ucrainei, mai puțin de 9% dintre firmele din grupul analizat și-au vândut cel puțin o filială rusească, plecările fiind concentrate în special în rândul companiilor americane, mai degrabă decât în rândul companiilor europene sau japoneze, susțin autorii studiului. La acea dată, mai puțin de 18% dintre filialele unor companii cu sediul în SUA și-au finalizat complet vânzarea filialelor din Rusia, față de 15% pentru cele aparținând unor companii japoneze și 8,3% pentru cele aparținând companiilor din UE.

"Numeroase companii cu sediul în aceste state au rezistat presiunilor venite din partea guvernelor, media și ONG-urilor de a părăsi Rusia după invadarea Ucrainei", se arată într-un comunicat de presă al Universității din St.Gallen care a însoțit prezentarea studiului.

Există mai mulți factori care pot explica de ce companiile nu au părăsit Rusia. De exemplu, activitatea lor nu este vizată de sancțiuni. Altele ar putea să nu dorească să plece din Rusia din cauza utilității pentru societate a produselor lor, precizează autorii studiului, dând drept exemplu medicamentele esențiale.

Altele nu au putut găsi un cumpărător dispus să plătească prețul solicitat în timp ce altele, care chiar dacă au găsit un cumpărător, se lovesc de obstacolele ridicate de Guvernul rus care au împiedicat, sau întârziat, vânzarea filialelor lor rusești sau împiedică repatrierea sumelor rezultate în urma vânzării.

Cu toate acestea, dacă numărul companiilor occidentale care se retrag din Rusia nu va crește semnificativ în următorii doi ani, "voința sau capacitatea unui număr mare de companii occidentale de a se disocia de jurisdicțiile pe care guvernele lor le consideră drept rivali geopolitici ar putea fi pusă sub semnul întrebării", susțin autorii studiului.

Potrivit cercetătorilor, 120 de companii occidentale au părăsit Rusia până la finele lunii noiembrie. Printre cele care mai sunt încă active în Rusia, 19,5% sunt germane, 12,4% sunt americane și 7% sunt japoneze. 

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
g7
rusia