Doi jurnaliști turci de la Bloomberg, judecați pentru un articol despre prăbușirea lirei

 Doi jurnaliști turci de la Bloomberg, judecați pentru un articol despre prăbușirea lirei
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2019

Doi jurnaliști turci ai agenției americane Bloomberg acuzați că au încercat să saboteze economia turcă după un articol despre prăbușirea lirei au apărut vineri în fața unui tribunal din Istanbul, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Cei doi jurnaliști fac parte din zeci de inculpați care vor fi judecați în cadrul aceluiași proces, în care sunt acuzați că au publicat glume despre situația economică, scrie News.ro.

Kerim Karakaya și Fercan Yalinkilic de la Bloomberg sunt acuzați că au încercat să "atenteze la stabilitatea economică a Turciei", ca urmare a unei plângeri depuse de Agenția de reglementare și de supraveghere a sectorului bancar (BDDK).

FOTO Messi a lansat o colecție de îmbrăcăminte CITEȘTE ȘI FOTO Messi a lansat o colecție de îmbrăcăminte

Articolul incriminator a fost publicat în august 2018, în momentul în care lira turcească se prăbușea în fața dolarului american, în plină criză diplomatică cu Statele Unite.

Un procuror turc a cerut în iunie până la cinci ani de închisoare pentru cei doi jurnaliști.        

"Nu reușesc să înțeleg de ce articolul nostru a stârnit o astfel de reacție", a declarat Karakaya în fața tribunalului, potrivit unei jurnaliste de la AFP de la fața locului.

Alți inculpați s-au arătat uimiți că au fost acuzați pentru comentarii publicate pe rețelele de socializare.

Reprezentantul organizației Reporters sans frontières (RSF) în Turcia, Erol Onderoglu, prezent la audiere, a estimat că acest proces "ilustrează o nouă tendință îngrijorătoare care vizează ascunderea afacerilor economice".

Judecătorul a respins cererile de achitare prezentate de avocați și a amânat procesul până la 17 ianuarie 2020.       

În aprilie, președintele Recep Tayyip Erdogan a criticat dur mass-media occidentale pe care le-a acuzat că maximizează dificultățile economice din Turcia, în special pe The Financial Times pentru un articol despre Banca centrală turcă.

Economia turcă traversează o perioadă în special dificilă, anul acesta cunoscând prima recesiune din ultimii 10 ani, cu o inflație de 20% și o prăbușire a lirei turcești care a pierdut aproape o treime din valoarea sa față de dolar anul trecut.

În iulie, grupul SETA, apropiat de putere, a publicat un raport în care a citat numele unor jurnaliști turci care lucrează pentru mass-media străine, acuzându-i că folosesc "un limbaj antiguvernamental".        

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turceasca
bloomberg