Elveția dă înapoi rușilor din activele blocate. ”Facilitator al dictatorului Putin și al prietenilor săi.”

Elveția dă înapoi rușilor din activele blocate. ”Facilitator al dictatorului Putin și al prietenilor săi.”
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2022

Guvernul elvețian a raportat active rusești în valoare de 6,3 miliarde de franci elvețieni (6,33 miliarde de dolari) înghețate sub sancțiunile impuse pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei, o scădere de la începutul lunii aprilie, deoarece active blocate provizoriu de aproximativ 3,4 miliarde de franci au fost eliberate, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cifra a marcat o scădere de la fonduri de aproximativ 7,5 miliarde de franci elvețieni raportate de guvern pe 7 aprilie ca fiind înghețate, scrie News.ro.

EY aniversează 30 de ani în România și pune în lumină tema progresului CITEȘTE ȘI EY aniversează 30 de ani în România și pune în lumină tema progresului

Oficialul guvernamental Erwin Bollinger a spus că au mai fost înghețate fonduri de 2,2 miliarde de franci, o sumă mai mică față de cele deblocate.

”Nu putem îngheța fondurile dacă nu avem suficiente motive”, a declarat Bollinger, un înalt oficial al agenției Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), care supraveghează sancțiunile.

În ultimul timp a crescut presiunea asupra Elveției, o destinație populară pentru elita Moscovei și un loc de păstrare a bogăției ruse, pentru a identifica și îngheța mai rapid bunurile a sute de ruși sancționați.

La începutul lunii mai, Comisia Helsinki din SUA, o comisie independentă finanțată de guvern care analizează problemele de securitate, cooperare și drepturile omului în Europa, a numit Elveția ”un important facilitator al dictatorului rus Vladimir Putin și al prietenilor săi”, despre care comisia a spus că s-au folosit de legislația elvețiană referitoare la secretul bancar pentru a ascunde și proteja veniturile din ilegalitățile lor”.

Guvernul elvețian a respins acuzațiile ”în cei mai puternici termeni posibil”, în timp ce președintele elvețian Ignazio Cassis a cerut guvernului SUA ”să corecteze imediat această impresie înșelătoare”, în timpul unui apel telefonic cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Băncile elvețiene dețin bogății rusești de până la 213 miliarde de dolari, estimează lobby-ul băncilor din Elveția, cele mai mari doi bănci din țară,UBS și Credit Suisse, păstrând fiecare zeci de miliarde de franci pentru clienții bogați ruși.

Numai Credit Suisse a înghețat aproximativ 10,4 miliarde de franci elvețieni din acești bani până în martie, în temeiul sancțiunilor impuse în legătură cu invazia.

Raportarea Credit Suisse nu a clarificat cât de mult din acești bani au fost înghețați în Elveția.

În timp ce băncile și administratorii de active pot îngheța provizoriu fondurile, oficialii SECO au spus joi că fondurile trebuie eliberate dacă nu nu se poate stabili că activele sunt deținute sau controlate direct de o persoană sancționată.

viewscnt
Afla mai multe despre
elveția
rusia
active