Erdogan anunță că va crește salariile cu 45 la sută, cu câteva zile înainte de alegeri

Erdogan anunță că va crește salariile cu 45 la sută, cu câteva zile înainte de alegeri
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2023

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat o creștere salarială de 45% pentru sute de mii de angajați din sectorul public, semn că își dă seama de cursa electorală extrem de strânsă care îl așteaptă duminică, relatează POLITICO.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Decizia privește peste 700.000 de lucrători din sectorul public, care vor primi de acum înainte un salariu minim lunar de 15.000 de lire turcești (700 de euro), scrie News.ro.

De ce îi ia atât de mult timp Bulgariei ca să devină prosperă? Comparație cu România, Lituania și Polonia CITEȘTE ȘI De ce îi ia atât de mult timp Bulgariei ca să devină prosperă? Comparație cu România, Lituania și Polonia

"În cadrul acestui acord de negociere colectivă, creștem salariile cu 45%, inclusiv cota de ajutor social, crescând astfel salariul minim al lucrătorilor din sectorul public la 15.000 de lire", a declarat Erdoğan.

El a anunțat că guvernul va majora salariile și pensiile tuturor funcționarilor publici.

Anunțul este văzut ca o mișcare de atragere a alegătorilor într-o cursă electorală strânsă, dominată de economie. Politicile economice ale lui Erdoğan, cândva unul dintre principalele sale argumente electorale, au devenit acum nepopulare, în mare parte din cauza inflației ridicate și a prăbușirii lirei.

Anunțul a fost îndelung dezbătut pe rețelele socale și a provocat critici pe Twitter, unii utilizatori protestând că angajații din sectorul public vor câștiga acum mai mult decât inginerii publici.

Este puțin probabil însă ca această măsură să calmeze îndoielile cu privire la faptul că Erdoğan se va apuca vreodată serios să combată inflația galopantă. Politicile monetare neortodoxe ale lui Erdoğan - clasica reducere a drastică a ratelor dobânzilor în fața prețurilor în creștere - au dus la o inflație de două cifre, crize monetare și o spirală a costurilor de trai care au înfuriat alegătorii turci.

Inflația anuală a atins un nivel record de 85,5% în octombrie anul trecut și a fost puțin sub 44% în aprilie.

FOTO Hotelul Premier Palace, ofertat pe piață la preț redus CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul Premier Palace, ofertat pe piață la preț redus

"Vom continua să luăm aceste măsuri în ciuda poverii de peste 100 de miliarde de dolari pe care dezastrul provocat de cutremur a pus-o asupra economiei noastre. Acum, mulțumită lui Allah, Turcia a ajuns la puterea și dimensiunea care poate face față tuturor acestor poveri", a declarat Erdoğan, referindu-se la costul reconstrucției după cutremurele dezastruoase din sud-estul țării.

Contracandidatul lui Erdogan, susținut de șase partide de opoziție, este Kemal Kılıçdaroğlu, profesor de economie. Un sondaj de opinie al POLITICO îi plasează pe cei doi la egalitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
salarii
turcia