Erdogan continuă să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO: Nu putem spune ”da” pentru țările care sprijină terorismul

Erdogan continuă să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO: Nu putem spune ”da” pentru țările care sprijină terorismul
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2022

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că discuțiile țării sale din această săptămână cu delegațiile Finlandei și Suediei nu au fost la "nivelul așteptat" și că Ankara nu poate poate accepta ca țări care "sprijină terorismul" să intre în NATO, a transmis duminică postul public de televiziune TRT Haber.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Turcia s-a opus aderării Suediei și Finlandei la Alianța Nord-Atlantică, blocând un acord care ar permite o extindere istorică a NATO în contextul invaziei declanșate de Rusia în Ucraina. Noile comentarii făcute de Erdogan indică faptul că opoziția sa continuă.

"Atât timp cât Recep Tayyip Erdogan este șeful Republicii Turcia, cu certitudine nu putem spune 'da' intrării în NATO pentru țările care sprijină terorismul", le-a spus el jurnaliștilor sâmbătă, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan, potrivit Agerpres.

Marea Britanie va testa, începând din iunie, săptămâna de muncă de patru zile. În România lipsește acordul poiitic pentru introducere CITEȘTE ȘI Marea Britanie va testa, începând din iunie, săptămâna de muncă de patru zile. În România lipsește acordul poiitic pentru introducere

Două surse au declarat anterior pentru Reuters că discuțiile de miercuri au dus la puține progrese și că este neclar dacă vor mai avea loc noi negocieri. Pentru extinderea NATO este nevoie de aprobarea tuturor celor 30 de țări membre.

Turcia se opune încercărilor Suediei și Finlandei de aderare la NATO pe motiv că ele găzduiesc persoane care au legătură cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și cu alte organizații pe care le consideră teroriste, dar și pentru că ele au oprit exporturile de arme spre Ankara în 2019.

"Nu sunt oneste și sincere. Nu putem repeta greșeala pe care am făcut-o în trecut în legătură cu aderarea unor țări care îmbrățișează și alimentează teroriști la NATO, care este o organizație de securitate", a spus el.

Suedia și Finlanda au transmis că ele condamnă terorismul și au salutat posibilitatea unei coordonări cu Ankara.

Comisia Europeană exceptează de la sancțiuni o parte din importurile de petrol rusesc. Concesie făcută Ungariei CITEȘTE ȘI Comisia Europeană exceptează de la sancțiuni o parte din importurile de petrol rusesc. Concesie făcută Ungariei

Erdogan a mai declarat că Turcia își dorește ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie cât mai curând, dar că situația se înrăutățește de la o zi la alta.

"Luni, voi avea discuții telefonice atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Voi încuraja în continuare cele două părți să folosească dialogul și diplomația", a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
turcia
suedia
finlanda
erdogan