Estonia înregistrează o interferență crescută a semnalului GPS, pentru care acuză Rusia

Estonia înregistrează o interferență crescută a semnalului GPS, pentru care acuză Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2024

Estonia observă tot mai multe perturbări vizând navigația prin satelit GPS, pe care le pune pe seama activității în Rusia vecină, relatează agenția DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Perturbările au devenit mai frecvente și amploarea lor a crescut", a declarat joi la televiziunea estonă Ivar Vark, șeful controlului traficului aerian în țara baltică membră a UE și NATO.

Austria vrea să schimbe legea care a făcut din Viena capitala europeană a spionajului CITEȘTE ȘI Austria vrea să schimbe legea care a făcut din Viena capitala europeană a spionajului

"În fiecare zi primim 10 până la 20 de informări de la piloți că există interferențe GPS în unele zone în care ei trec prin Estonia", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Vark crede că acest lucru este probabil o consecință a obiectivului Rusiei de a perturba activitatea și desfășurarea de drone de atac ucrainene, care pot pătrunde adânc în teritoriul Rusiei.

Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor și Reglementare Tehnică (TTJA) estonă spune că interferența semnalului GPS este transmisă Estoniei din regiunea Leningrad a Rusiei și că a crescut semnificativ de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

O creștere a interferențelor a fost observată în spațiul aerian al Estoniei începând din vara anului trecut, inițial mai ales în nord-estul țării. De la începutul anului 2024, zona de interferență s-a extins la Golful Finic și în zonele centrale ale Estoniei, a declarat un purtător de cuvânt al autorității la radioul eston.

Vark a declarat că nu au existat incidente până acum care să implice zboruri de pasageri din cauza interferenței GPS în Estonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
estonia
gps