Estonia și Finlanda cer UE să nu mai acorde vize rușilor: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”. Reacție nervoasă a Kremlinului

Estonia și Finlanda cer UE să nu mai acorde vize rușilor: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”. Reacție nervoasă a Kremlinului
scris 9 aug 2022

Premierul estonian, Kaja Kallas, a cerut Uniunii Europene să nu mai dea vize turistice rușilor, la o zi după ce Volodimir Zelenski a spus că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune", stârnind o nouă reacție nervoasă a Kremlinului.

O solicitare similară a fost formulată și din partea Finlandei.

„Opriți eliberarea de vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului, a scris Kallas pe Twitter.

VIDEO Mugur Isărescu: Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul CITEȘTE ȘI VIDEO Mugur Isărescu: Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul

Premierul estonian a spus că zborurile dinspre Rusia spre Europa, ceea ce înseamnă că, atunci când țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara, deoarece Finlanda, Estonia și Letonia sunt singurele puncte de acces terestre, scrie Hotnews.ro.

„Este timpul să punem capăt acum turismului din Rusia”, a conchis Kaja Kallas.

Apelul ei vine după ce președintele ucrainean a declarat într-un interviu pentru Washington Post că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune".

Liderul de la Kiev a declarat luni că sancțiunile deja impuse Rusiei pentru războiul său neprovocat din Ucraina sunt „slabe" în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și un embargo total asupra achiziției de energie rusească.

Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei, a declarat la rândul său pentru televiziunea de stat Yle: „Nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat marți spunând că nu există nicio șansă ca rușii să fie izolați de restul lumii și s-a întrebat dacă Europa ar trebui să continue să-l susțină pe Zelenski.

„Iraționalitatea gândirii sale în acest caz depășește orice limită. Acest lucru nu poate fi văzut decât extrem de negativ. Orice încercare de a izola Rusia sau rușii este un proces care nu are nicio perspectivă", a declarat Peskov într-o conferință de presă.

Mai devreme sau mai târziu, Europa „va începe să se întrebe dacă Zelenski face totul cum trebuie și dacă cetățenii săi ar trebui să plătească pentru capriciile sale", a adăugat Peskov.

viewscnt
Afla mai multe despre
estonia
viza
rusia