Eurodeputații aprobă procedura CE de sancționare a Poloniei în baza articolului 7 al Tratatului de la Lisabona

Eurodeputații aprobă procedura CE de sancționare a Poloniei în baza articolului 7 al Tratatului de la Lisabona
scris 2 mar 2018

Eurodeputații au aprobat joi procedura Comisiei Europene (CE) vizând să sancționeze reformarea sistemului judiciar și să plaseze presa din Polonia sub un control strict, considerate de Bruxelles o încălcare a statului de drept, relatează Reuters.

UE a lansat o procedură în baza Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, care ar putea, în mod teoretic, să conducă la o suspendare a drepturilor de vot ale Varșoviei în Consiliul European, în cazul în care puterea nu revine asupra deciziei sale până la 20 martie, scriie News.ro.

Partidul Lege și Justiție (PiS, conservator, la putere) consideră aceste reforme necesare, pentru a pune capăt unui sistem corupt și a îmbunătăți eficiența justiției.

VIDEO Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, la București: E ca și cum ați fi alergat un maraton și sunteți pe ultima sută de metri. Alergați către linia de finish, nu invers! Pentru numele lui Dumnezeu, nu începeți să alergați înapoi! CITEȘTE ȘI VIDEO Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, la București: E ca și cum ați fi alergat un maraton și sunteți pe ultima sută de metri. Alergați către linia de finish, nu invers! Pentru numele lui Dumnezeu, nu începeți să alergați înapoi!

Propunerea CE a fost adoptată în PE cu 422 de voturi la 147. Alți 48 de parlamentari s-au abținut.

O asemenea decizie, care necesită unanimitatea celorlalte state membre, pare însă puțin probabilă, cu atât mai mult cu cât premierul ungar Viktor Orban a anunțat deja că se va opune.

Noul premier polonez Mateusz Morawiecki, care a înlocuit-o pe Beata Szydlo în decembrie, caută să scadă tensiunile cu blocul comunitar. El urmează să se întâlnească, pe 8 martie, cu președintele CE Jean-Claude Juncker.

LEGEA CU PRIVIRE LA HOLOCAUST A INTRAT ÎN VIGOARE

Marcând și mai mult izolarea Poloniei pe scena internațională, noua lege cu privire la Holocaust a intrat în vigoare joi, în pofida protestelor Israelului și Statelor Unite.

Noua lege prevede pedepse de până la trei ani de închisoare în cazul celor care vorbesc despre ”lagăre ale morții poloneze” și celor care sugerează ”în mod public și în pofida faptelor” că națiunea sau statul polonez au fost complici la crime de război comise de Germania nazistă.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
comisia europeana
sanctiuni