Fiul unui apropiat al lui Vladimir Putin, numit director general al primei rețele sociale ruse

Fiul unui apropiat al lui Vladimir Putin, numit director general al primei rețele sociale ruse
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2021

Grupul tehnologic rus VK, proprietarul primei rețele de socializare din Rusia, ''VKontakte'', a anunțat că director general al grupului a fost numit Vladimir Kirienko, fiul unui colaborator apropiat al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acest anunț intervine la mai puțin de două săptămâni după ce gigantul rus din sectorul gazelor, Gazprom, a achiziționat grupul printr-o filială, o tranzacție ce demonstrează controlul tot mai mare al autorităților ruse asupra rețelelor sociale și internetului, scrie Agerpres.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Tatăl noului director general al VK este Serghei Kirienko, șeful-adjunct al administrației prezidențiale, un post-cheie la Kremlin. El a fost premier în timpul președinției lui Boris Elțin până când criza financiară istorică din 1998 a provocat prăbușirea guvernului său.

"Consiliul de administrație al VK este fericit să-l primească pe Vladimir Kirienko în echipă", a anunțat grupul într-un comunicat, subliniind "vasta expertiză" a noului său director de 38 de ani, care a ocupat înainte de aceasta postul de prim-vicepreședinte al Rostelecom, gigantul de stat în domeniul telecomunicațiilor.

Grupul VK deține rețelele de socializare VKontakte, supranumită "Facebook-ul rus", și Odnoklassniki, mesageria Mail.ru, precum și jocuri video, servicii de transport, de plată și de livrare.

Creatorul VKontakte, Pavel Durov, a părăsit Rusia în 2014, după ce a fost constrâns să cedeze grupul său unui apropiat al lui Vladimir Putin. De atunci, Durov evită țara sa de origine și a fondat populara mesagerie criptată Telegram.

În ultimele luni, autoritățile ruse au sporit controlul asupra conținuturilor din internetul rus, în special de pe rețelele sociale, în numele luptei împotriva extremismului și terorismului.

Pentru numeroși observatori, ONG-uri și opozanți, puterea rusă caută să-i cenzureze pe criticii săi, printre care organizația opozantului aflat în detenție Aleksei Navalnîi, interzisă pentru extremism.

Amenzile împotriva Twitter, Google sau Apple s-au înmulțit, Moscova acuzându-le că nu suprimă conținuturi considerate ilegale în Rusia.

În timpul alegerilor legislative din septembrie, Apple și Google au fost nevoite să retragă din magazinul lor din Rusia aplicația echipei lui Navalnîi.

De asemenea, autoritățile ruse dezvoltă un sistem controversat de "internet suveran", care ar permite izolarea segmentului rus pe internet, separându-l de marile servere mondiale.

Kremlinul neagă că dorește să creeze un internet aflat sub controlul său, cum este cazul Chinei, însă tocmai aceasta cred detractorii săi că intenționează puterea rusă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vkontakte
rusia