Lira turcească atinge un nou minim istoric înaintea reuniunii Băncii Centrale

Lira turcească atinge un nou minim istoric înaintea reuniunii Băncii Centrale
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2021

Lira turcească a coborât luni sub pragul de 14 lire pentru un dolar, pe fondul îngrijorărilor că presiunile exercitate de președintele Recep Tayyip Erdogan pentru reducerea costului creditului vor determina Banca Centrală să adopte o nouă reducere de dobândă la reuniunea de politică monetară programată pentru joi, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luni dimineața, lira turcească s-a depreciat cu 4,2% în raport cu dolarul, ajungând în jurul orei locale 10:09 la minimumul istoric de 14,4741 lire pentru un dolar. De la începutul anului și până în prezent, moneda turcească a pierdut 47% din valoare în raport cu dolarul american, scrie Agerpres.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Ultima cădere a lirei vine într-un context în care analiștii intervievați de Reuters se așteaptă ca Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară cu 100 de puncte de bază până la 14%, chiar dacă rata anuală a inflației a ajuns la 21%.

În paralel, Banca Centrală a Turciei a intervenit pe piețele valutare de trei ori în ultimele două săptămâni, vânzând dolari pentru a păstra cursul la 14 lire pentru un dolar.

De asemenea, agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la "stabilă" la "negativă", ca urmare a deprecierii lirei și inflației crescute care, în opinia S&P, reprezintă riscuri la adresa unei economii dependente de finanțarea externă.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflația. În consecință, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susține producția și exporturile. Respectând dorința președintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituție independentă, a coborât dobânda de bază în luna noiembrie, de la 16% până la 15%, aceasta fiind a treia reducere a costului creditului adoptată în mai puțin de două luni.

Potrivit S&P, actuala reducere a dobânzilor precum și deprecierea semnificativă a lirei vor pune presiuni asupra inflației, care la începutul lui 2022 ar putea urca până la 30%, ceea ce va umfla deficitul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
dolar
turcia