Fostul ministru polonez de Interne, ridicat de poliție de la palatul prezidențial, începe greva foamei

Fostul ministru polonez de Interne, ridicat de poliție de la palatul prezidențial, începe greva foamei
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2024

Fostul ministru polonez de interne Mariusz Kaminski anunță că a început o grevă a foamei în calitate de "deținut politic", la o zi după ce a fost reținut de poliție la palatul prezidențial și trimis la închisoare sub acuzația de abuz de putere, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Declar că tratez condamnarea mea ca pe un act de răzbunare politică", a declarat Mariusz Kaminski în declarația citită de fostul său adjunct Blazej Pobozy într-o conferință de presă susținută în fața biroului premierului. "În calitate de deținut politic, am început greva foamei din prima zi de încarcerare", anunță Kaminski.

FOTO Mark Zuckerberg a început să crească vaci cu o dietă unică de macadamia și bere CITEȘTE ȘI FOTO Mark Zuckerberg a început să crească vaci cu o dietă unică de macadamia și bere

Marți, poliția a intrat în palatul prezidențial din Polonia pentru a-l reține pe Kaminski și pe un alt fost adjunct al acestuia, Maciej Wasik. Cei doi politicieni rămăseseră în palat după ce participaseră la o ceremonie desfășurată acolo mai devreme în cursul zilei, scrie News.ro.

Evenimentele marchează o schimbare dramatică de viteză în eforturile noului prim-ministru Donald Tusk de a anula politicile predecesorilor săi din partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) și de a-i pedepsi pe cei acuzați de abateri în perioada în care au fost la putere.

PiS s-a confruntat cu acuzații de subminare a statului de drept în timpul guvernării lor de opt ani. Demersul coaliției proeuropene a lui Tusk de a readuce Polonia în conformitate cu normele democratice ale UE și de a obține deblocarea fondurilor de zeci de miliarde de euro îl opune pe acesta aliatului PiS, președintele Andrzej Duda.

Deputatul PiS Mariusz Kaminski a fost condamnat pentru abuz de putere pentru că a permis agenților aflați sub comanda sa, când era șef al agenției naționale anticorupție, să folosească tehnici-capcană într-o anchetă. El a negat fapta și în 2015 a fost grațiat de Duda, ceea ce i-a permis să își reia funcția guvernamentală.

Anul trecut însă, Curtea Supremă a declarat că acest caz ar trebui redeschis, iar Kaminski și Wasik au fost condamnați de o instanță inferioară, în decembrie, la doi ani de închisoare.

"Vreau să spun clar că dacă un politician este în închisoare, nu înseamnă că este un deținut politic", a reacționat ministrul adjunct al justiției, Maria Ejchart. "Fiecare are dreptul să nu mănânce sau să nu bea, este o decizie individuală", a adăugat ea. "În situația în care o persoană se află în grija statului, atunci când cineva este condamnat, este supus unor examene medicale, măsurători corporale, cum reacționează organismul la decizia de a nu mai mânca", a explicat Ejchart.

Managerii Banca Transilvania și cei ai OTP Bank se întâlnesc pentru finalizarea tranzacției CITEȘTE ȘI Managerii Banca Transilvania și cei ai OTP Bank se întâlnesc pentru finalizarea tranzacției

Președintele Andrzej Duda a declarat miercuri că "nu se va lăsa" până când Kaminski și Wasik nu vor fi eliberați și a spus că în opinia sa grațierea celor doi în 2015 a fost în conformitate cu Constituția.

Avocații au pus la îndoială faptul că Duda avea puterea de a-l grația pe Kaminski înainte ca o curte de apel să emită o decizie finală.

Sute de susținători ai PiS s-au adunat marți în fața palatului prezidențial și la o secție de poliție unde cei doi au fost reținuți, pentru a protesta față de detenția lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
închisoare
polonia