Fostul șef al securității naționale din Kazahstan, reținut sub suspiciunea de trădare

Fostul șef al securității naționale din Kazahstan, reținut sub suspiciunea de trădare
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2022

Autoritățile din Kazakhstan l-au reținut pe Karim Massimov, fostul șef al comitetului de securitate națională, sub suspiciunea de trădare, a anunțat Comitetul de Securitate, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Massimov, care a fost concediat săptămâna aceasta în contextul protestelor din țară, a fost reținut împreună cu mai mulți oficiali, a spus Comitetul Național de Securitate. Nu a oferit numele lor și nici alte detalii, arată news.ro.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Zeci de oameni au murit, iar clădirile publice din Kazahstan au fost jefuite și incendiate în cele mai grave violențe experimentate de fosta republică sovietică în 30 de ani de independență.

După mai multe zile de violențe, forțele de securitate par să fi restabilit vineri ordinea pe străzile din principalul oraș din Kazahstan.

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, a spus că a ordonat trupelor sale să tragă pentru a înăbuși revolta la nivel național.

Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum

La invitația lui Tokayev, o alianță militară condusă de Rusia a fost desfășurată într-un moment de mare tensiune în relațiile Est-Vest.

Rusia și Statele Unite vor discuta săptămâna viitoare despre criza din Ucraina.

Massimov este văzut ca un apropiat al fostului președinte Nursultan Nazarbaev. A fost de două ori prim-ministru și șef al administrației prezidențiale sub Nazarbayev.

Nazarbaev, 81 de ani, a fost cel mai longeviv președinte al fostului stat sovietic până când a predat președinția în 2019 lui Tokayev. Se crede că familia sa și-a păstrat influența în Nur-Sultan, capitala special construită care îi poartă numele.

Protestele din Kazahstan au izbucnit duminică pe fondul scumpirii combustibililor, iar țara se află acum în cea mai mare criză din ultimele decenii.

A fost decretată stare de urgență pe întreg teritoriul, până pe 19 ianuarie, cu restricții de mobilitate, inclusiv transport, în trei mari orașe și 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat în contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Oficialii au spus că 748 de membri ai forțelor de ordine au fost răniți și 18 uciși, între care doi au fost decapitați.

Presa locală a scris joi seară că forțele de securitate au dispersat protestatarii din principalele orașe, după sosirea primelor trupe ale CSTO. Aceasta este prima acțiune majoră a alianței de la înființarea ei, în 1999.

Kazahstan este a noua cea mai întinsă țară din lume, bogată în petrol și a atras investiții străine și a păstrat o economie puternică de când a obținut independența, însă metoda de guvernare, autocrație, a stârnit uneori îngrijorări la nivel internațional și a făcut ca autoritățile să înăbușe violent proteste.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
securitate