FOTO Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgărești

FOTO Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgărești
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2024

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la începutul lunii februarie, design-ul părții naționale a monedelor euro bulgărești, a informat marți Banca Națională a Bulgariei (BNB) într-un comunicat de presă, transmite BTA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Desing-ul reproduce simbolurile care apar pe actualele monede bulgărești: Călărețul de la Madara - pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de eurocenți; Sfântul Ivan Rilski - pe moneda de 1 euro; Sfântul Paisie de la Hilandar - pe moneda de 2 euro, scrie Agerpres.

Stellantis investește peste o sută de milioane de euro în Ungaria CITEȘTE ȘI Stellantis investește peste o sută de milioane de euro în Ungaria

Viceguvernatorul BNB, Andrey Gyurov, a subliniat că acesta este un alt pas în procesul de aderare a Bulgariei la zona euro. Odată cu obținerea aprobării Consiliului UE, BNB va putea produce o cantitate de până la un milion de piese pentru fiecare denominare (1, 2, 5, 10, 20 și 50 de eurocenți; 1 euro și 2 euro). BNB a demarat deja un program test de producție, care include mai multe etape. Etapa obținerii de rondele pentru baterea de monede euro a fost depășită și aceste rondele au fost comandate. Acum că rondelele au ajuns la Monetăria BNB, poate demara producția de monede, a explica Gyurov.

"După ce vor fi produse versiunile test, monedele euro trebuie să fie certificate de Banca Centrală Europeană. Obținerea unui astfel de certificat va însemna că BNB poate demara producția pentru restul monedelor euro", a spus Gyurov.

După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.

FOTO Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgărești
viewscnt
Afla mai multe despre
euro
bulgaria
moneda