Grecia dă stimulente cui va reduce consumul de electricitate iarna

Grecia dă stimulente cui va reduce consumul de electricitate iarna
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2022

Consumatorii eleni care în timpul lunilor de iarnă își reduc consumul de electricitate vor fi recompensați cu subvenții mai mari la plata facturilor la energie, a anunțat premierul Kyriakos Mitsotakis, la postul de radio Sfera, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din 2021, Grecia acordă subvenții gospodăriilor și firmelor, în ideea de a reduce povara creată de explozia prețurilor la energie apărută după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa, scrie Agerpres.

Premier Energy obține 30 milioane euro de la BERD pentru operațiunile din România și vrea alte 30 milioane pentru investiții peste Prut CITEȘTE ȘI Premier Energy obține 30 milioane euro de la BERD pentru operațiunile din România și vrea alte 30 milioane pentru investiții peste Prut

Pe lângă subvenții, Grecia a introdus un plafon asupra plăților către producătorii de electricitate, care să reflecte costurile lor reale de producție, ceea ce a împiedicat practic încărcarea facturilor la electricitate, iar sumele strânse de această schemă sunt direcționate spre finanțarea subvențiilor. Din iulie, statul elen a obținut astfel peste două miliarde de euro.

Mitsotakis a informat că Executivul va oferi cetățenilor subvenții graduale pentru a stimula reducerea consumului lor de energie.

"Cu cât mai multă energie veți economisi, comparativ cu factura de anul trecut, cu atât mai mare va fi subvenția pe care o veți primi", a declarat premierul elen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat săptămâna trecută o propunere legislativă vizând impunerea de taxe pe profiturile excepționale generate de companiile energetice, într-un moment în care UE se confruntă cu o creștere explozivă a prețurilor la gaze și electricitate care amenință economiile și gospodăriile.

Taxele ar putea pune 140 de miliarde de euro la dispoziția statelor UE pentru ca acestea să sprijine familiile și companiile care au dificultăți, a explicat oficialul CE.

De asemenea, printre propunerile Comisiei Europene se află reducerea folosirii electricității în orele de vârf, de către statele membre UE.

Mitsotakis a anunțat că va fi impusă o taxă pe profiturile excepționale ale rafinăriilor din Grecia iar banii vor fi folosiți pentru acordarea de subvenții celor care folosesc păcură.

Statul elen, care arde peste 40% din gazele sale pentru a genera electricitate, a redus importurile de gaze rusești și și-a majorat capacitatea de stocare a singurului său terminal de gaze lichefiate, pentru a evita deficitul de gaze.

De asemenea, unele centrale pe gaze testează posibilitatea de a trece luna aceasta la petrol, a anunțat ministrul Energiei, Kostas Skrekas. El a exclus posibilitatea reducerii livrărilor de energie în iarnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
energie