Grecia majorează din nou salariul minim

Grecia majorează din nou salariul minim
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2023

Guvernul Greciei va majora de luna viitoare salariul minim, a treia creștere în mai mult de un an, a anunțat premierul Kyriakos Mitsotakis, cu câteva luni înaintea încheierii mandatului său.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul conservator de la Atena, al cărui mandat de patru ani se încheie în iulie, a majorat de două ori salariul minim brut lunar în 2022, la 713 euro, în condițiile în care veniturile gospodăriilor sunt afectate de inflația ridicată, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Finlanda, în continuare „cea mai fericită țară din lume”. Ce loc ocupă România CITEȘTE ȘI Finlanda, în continuare „cea mai fericită țară din lume”. Ce loc ocupă România

Acum, autoritățile de la Atena intenționează să majoreze de la 1 aprilie salariul minim cu 9,4%, la 780 euro pe lună. "Suntem conștienți cu toții că salariile în țara noastră încă sunt scăzute, deși inflația importată pune presiune suplimentară pe ele", a declarat Mitsotakis la televiziunea publică.

Acesta a adăugat: "Evident, noua creștere nu va rezolva problema. Dar, desigur, va oferi un sprijin important. Creșterea este la nivelul maxim pe care îl poate oferi Guvernul ținând cont de capacitatea financiară a țării".

Din 2020, Grecia a cheltuit peste 40 miliarde de euro în subvenții și sprijin financiar pentru persoanele fizice și juridice afectate de pandemie și cu creșterea costurilor cu energia, în urma războiului din Ucraina.

De asemenea, în 2023 au fost majorate pensiile cu 8%, prima creștere din 2010, când a izbucnit criza datoriilor suverane, care a provocat reducerea pensiilor până în 2018.

Conform Eurostat, 13 state membre din estul și sudul UE aveau la începutul acestui an salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croația (624 euro), Slovacia (646 euro), Cehia (652 euro), Estonia (654 euro), Polonia (655 euro), Lituania (730 euro), Grecia (774 euro), Malta (792 euro) și Portugalia (823 euro).

Grecia, Bulgaria și România au cele mai mari costuri legate de locuințe în mediul rural din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate în luna februarie de Eurostat.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
salariu minim