Grecia va interzice vânzarea de programe spion

Grecia va interzice vânzarea de programe spion
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 nov 2022

Grecia va interzice în curând vânzarea de programe spion, a declarat guvernul conservator, după un articol dintr-un ziar potrivit căruia peste 30 de persoane, inclusiv miniștri și oameni de afaceri, au fost supravegheate de stat prin intermediul programelor malware pentru telefon, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O listă a persoanelor ale căror telefoane ar fi fost infectate cu malware Predator a fost publicată de ziarul de stânga Documento. Acesta a citat două surse care au jucat un rol în supraveghere, presupus în numele guvernului.

Au crescut timpii de livrare a comenzilor pentru iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max CITEȘTE ȘI Au crescut timpii de livrare a comenzilor pentru iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că articolul este nefondat, deoarece nu a prezentat nicio dovadă că guvernul ar fi în spatele supravegherii, scrie News.ro.

”Este o minciună incredibilă”, a declarat Mitsotakis pentru postul ANT1, într-un interviu.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a declarat luni, mai devreme, că statul grec nu a folosit și nu a cumpărat niciun astfel de program spion și a adăugat că autoritățile judiciare vor investiga informația.

Grecia, a spus el reporterilor, va depune în curând în Parlament un proiect de lege care interzice vânzarea de spyware.

”Nu vom permite să rămână nicio umbră cu privire la problemele care otrăvesc societatea greacă”, a spus el.

Articolul din Documento a fost cea mai recentă evoluție dintr-un scandal de interceptări telefonice care a stârnit zgomot politic în Grecia, în timp ce Uniunea Europeană analizează utilizarea și vânzarea programelor spion.

Un procuror grec a început o anchetă la începutul acestui an.

Majoritatea presupuselor ținte, inclusiv un fost prim-ministru conservator și actualii miniștri de Externe și de Finanțe, au refuzat să comenteze sau au spus ziarului că nu au cunoștință de această problemă.

"Este rușinos și dezgustător pentru cineva să sugereze că prim-ministrul își monitorizează ministrul de Externe. Și extrem de periculos. Nu suntem siguri cine administrează acele centre. Ceea ce suntem absolut siguri este că nu a fost EYP (serviciul de informații al Greciei). Și, evident, nu am fost implicat”, a spus Mitsotakis.

În iulie, liderul opoziției socialiste, Nikos Androulakis, a depus o plângere la procurorii de înaltă instanță pentru o încercare de accesare a telefonului său mobil cu un software de supraveghere.

Guvernul, care se va confrunta cu alegeri în 2023, a declarat la acea vreme că supravegherea, care nu a fost efectuată prin programe de spyware disputate, a fost legală, deoarece a fost aprobată de un procuror. Nu a specificat niciodată de ce a fost vizat Androulakis, iar Mitsotakis a spus că nu a avut nicio știre despre acest fapt și că nu l-ar fi aprobat niciodată.

Un procuror grec investighează și acuzațiile unui jurnalist conform cărora smartphone-ul său ar fi fost infectat cu un software de supraveghere, în cadrul unei operațiuni a serviciului de informații grec.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
programe spion