Guvernul austriac plafonează prețul energiei electrice pentru gospodării

Guvernul austriac plafonează prețul energiei electrice pentru gospodării
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2022

Guvernul austriac a aprobat un plan care vizează plafonarea prețului electricității pentru maximum 80% din consumul mediu anual al gospodăriilor, o măsură care ar urma să permită unei familii să economisească aproximativ 500 de euro pe an, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ideea este ca gospodăriile să plătească doar 10 eurocenți pentru un 1 kWh pentru primii 2.900 kWh pe care îi consumă într-un an, ceea ce se estimează că ar reprezenta cam 80% din consumul anul al unei gospodării cu trei persoane. De la acest consum în sus se va plăti prețul pieței, care în prezent oscilează între 18 și 72 de eurocenți pentru 1 kWh, potrivit E-Control, organismul de control din sector, scrie Agerpres.

VIDEO Apple a prezentat noua serie de smartphone-uri iPhone 14, cu conexiune la satelit pentru situații de urgență. Cât vor costa CITEȘTE ȘI VIDEO Apple a prezentat noua serie de smartphone-uri iPhone 14, cu conexiune la satelit pentru situații de urgență. Cât vor costa

Subvenția stimulează economisirea, deoarece, cu cât se va consuma mai puțin peste această limită, cu atât va fi mai mare partea de cheltuieli cu electricitatea plătită la prețul fix de 10 cenți pe kWh.

Subvenția nu ține cont de numărul de persoane care locuiesc într-o gospodărie sau de venituri, dar familiile mai mici sau persoanele singure care consumă mai puțină electricitate vor beneficia mai mult de această măsură.

Cancelarul federal, conservatorul Karl Nehammer, a subliniat că gospodăriile cu mai puține resurse vor primi un ajutor extra de 200 de euro și că acelea cu mai mult de trei membri vor putea solicita alte subvenții.

Executivul de la Viena estimează că planul de subvenționare va avea un cost cuprins între 3 și 4 miliarde de euro.

Austria va începe în octombrie să plătească așa numitul cupon anti-inflație, o plată unică de 500 euro pentru un adult și 250 pentru un copil și, de asemenea, a anunțat un cupon de 150 de euro care se va deconta automat din factura finală, anuală, la electricitate, când se va face o regularizare între ce s-a consumat și ce s-a plătit.

Aflați în opoziție, social democrații, ultranaționaliștii și liberalii au criticat măsura cu diferite argumente și spun să vine prea târziu. În schimb, sindicatele și organizațiile de angajați au reacționat pozitiv, dar au solicitat mai multe ajutoare în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
energie