Guvernul Orbán se plânge că se află la mâna Ucrainei care vrea să majoreze taxa pe conducta Prieteniei, cea care alimentează Ungaria cu petrol rusesc: Șantaj grav al Ucrainei împotriva Ungariei, așteptăm răspuns imediat de la Burxelles

Guvernul Orbán se plânge că se află la mâna Ucrainei care vrea să majoreze taxa pe conducta Prieteniei, cea care alimentează Ungaria cu petrol rusesc: Șantaj grav al Ucrainei împotriva Ungariei, așteptăm răspuns imediat de la Burxelles
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2023

O amplă campanie mediatică în Ungaria, pe tema tarifelor pe care Ucraina ar intenționa să le majoreze pentru gazoductul Prieteniei (Barátság), care joacă un rol cheie în aprovizionarea Ungariei cu petrol rusesc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania maghiară MOL a avertizat că riscă o gravă incapacitate de plată, în cazul în care Ucraina va majora din nou taxa de tranzit, iar eurodeputatul FIDESZ Tamás Deutsch a lansat un apel la Bruxelles, potrivit hiradao.hu. „Așteptăm un răspuns imediat, fără echivoc și clar de la Bruxelles cu privire la noul șantaj grav al Ucrainei împotriva Ungariei”, spune Tamás Deutsch.

Gazprom va majora la un nivel record gazele din facilitățile de stocare din Rusia CITEȘTE ȘI Gazprom va majora la un nivel record gazele din facilitățile de stocare din Rusia

Eurodeputatul maghiar arată că informația privind majorarea taxei de tranzit pe Gazoductul Prieteniei ar fi fost lansată  la o întâlnire din februarie, când  președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat chiar „aruncarea în aer a conductei, care este vitală pentru Ungaria”, scrie G4Media.ro.

„Acest caz grav și rușinos de extorcare trebuie clarificat imediat. Prin urmare, grupul reprezentativ FIDESZ din Parlamentul European s-a adresat Comisiei Europene cu întrebări scrise care necesită un răspuns imediat”, a comentat Tamás Deutsch, citat de MTI.

80% din necesarul de petrol al Ungariei vine prin conducta Prieteniei, iar o astfel de cantitate nu poate fi înlocuită în prezent din nicio altă sursă. În plus, conducta Prieteniei joacă un rol decisiv în aprovizionarea cu petrol nu numai a Ungariei, ci și a Slovaciei și a Republicii Cehe, mai arată politicianul maghiar. Ucraina are, de asemenea, un venit semnificativ din taxele de tranzit.

Cea mai lungă conductă de țiței din lume, conducta Prieteniei merge spre vest de Rusia. Sistemul de conducte de peste patru mii de kilometri este operat de compania de stat rusă Transneft. În colțul de vest al Ucrainei, rețeaua se împarte în Prietenie 1 și Prietenie 2.

Dacă ar apărea o problemă cu rețeaua, aceasta va provocat pagube în trei în Slovacia, Cehia și Ungaria, arată politicianul maghiar, care a subliniat că în ultimul an, Ucraina ar fi crescut deja taxele de tranzit în mai multe etape: „Înainte de asta, în 2021, adică chiar înainte de creșteri, vecinul nostru de la est a câștigat aproape 130 de milioane de dolari din tranzitul țițeiului”

Posibila pierdere a exporturilor rusești ar reprezenta o cheltuială uriașă pentru compania MOL, care în ultimul deceniu a cheltuit deja 200 de milioane de euro pentru diversificare, adică pentru a obține materii prime din altă parte și pentru a putea procesa petrol de tip occidental, precum Brent, în rafinăriile sale. „Aceasta este de fapt cea mai mare provocare pentru MOL, deoarece a cheltuit deja două sute de milioane de euro pentru a putea procesa țiței mixt, dar poate fi necesară o investiție suplimentară de cinci sute de milioane de dolari. Ceea ce s-ar desfășura în mod optim în trei-patru ani, dar MOL conștientizează, de asemenea, că ar trebui să o facă mai repede dacă este cazul”, a comentat Viktória Németh, analistul macroeconomic al Fundației de Cercetare Economică Oeconomus, citată de MTI.

Datorită prețului său, petrolul rusesc este foarte important nu numai pentru Ungaria, ci și pentru cehi și slovaci, deoarece în prezent este cu 20-30% mai ieftin decât țițeiul american sau norvegian.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvernul orbán
ucraina
petrol