Guvernul turc a distrus peste 300.000 de cărți și manuale după puciul din 2016

Guvernul turc a distrus peste 300.000 de cărți și manuale după puciul din 2016
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2019

Peste 300.000 de cărți au fost scoase din școlile și bibliotecile turcești și distruse după tentativa de lovitură de stat eșuată din 2016, potrivit ministrului turc al Educației, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul turc al Educației, Ziya Selçuk, a anunțat săptămâna trecută că 301.878 de cărți au fost distruse ca urmare a operațiunii întreprinse de Guvern în legătură cu Fethullah Gülen, clericul musulman stabilit în Statele Unite care este acuzat de guvernanții turci că a instigat în 2016 la lovitura de stat militară eșuată. Gülen a negat implicarea, scrie News.ro.

Informația a fost relatată mai întâi de ziarul Hürriyet, cu imagini cu cărți care au fost confiscate și arse.

FOTO Coca-Cola prezintă o reclamă pro-LGBTQI în Ungaria stârnind controverse. Liderul partidului Fidesz cere boicotarea campaniei CITEȘTE ȘI FOTO Coca-Cola prezintă o reclamă pro-LGBTQI în Ungaria stârnind controverse. Liderul partidului Fidesz cere boicotarea campaniei

Potrivit site-ului Turkey Page, care se descrie drept "un mic grup de jurnaliști tineri care încearcă să fie voce pentru tinerii turci care suferă sub un regim opresiv”, în 2016 o carte de matematică a fost interzisă pentru că prezenta inițialele lui Gülen într-o problemă de tipul "din punctul F în punctul G".

În decembrie 2016, ziarul BirGün a anunțat că 1,8 milioane de manuale au fost distruse și republicate întrucât exista cuvântul "Pennsylvania", unde locuiește Gülen, într-o incintă păzită.

Străzile din Ankara cu numele lui Gülen au fost redenumite.

Organizațiile care luptă pentru libertatea de exprimare s-au arătat alarmate de comentariile ministrului turc al Educației. "În doar trei ani, piața publicațiilor din Turcia a fost decimată, cu 29 de edituri închise din cauza unui decret urgent pentru că ar fi răspândit "propagandă teroristă", a transmis PEN International.

Potrivit unui raport din 2018 al organizației din Marea Britanie, ca urmare a decretului, 200 de trusturi de presă și publicații au fost închise, 80 de scriitori investigați și persecutați și 5.822 de academicieni demiși din 118 universități publice.

"Guvernul și-a sporit dramatic influența în mass-media și pe piața editorială, reducând astfel la tăcere vocile critice", a spus PEN. "Solicităm autorităților din Turcia să permită redeschiderea și funcționarea independentă a editurilor și să pună capăt ofensivei de reprimare a libertății de exprimare". 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
puci