Hackeri militari ruși au încercat să atace compania energetică ucraineană Burisma, aflată în centrul investigației pentru demiterea lui Donald Trump

Hackeri militari ruși au încercat să atace compania energetică ucraineană Burisma, aflată în centrul investigației pentru demiterea lui Donald Trump
scris 15 ian 2020

Hackeri militari ruși au încercat să fure emailuri de la compania energetică ucraineană la care Hunter Biden, fiul posibilului candidat democrat la președinția americană Joe Biden, a fost membru în consiliul de administrație, a afirmat o firmă americană de securitate cibernetică, transmite Reuters.

Compania energetică Burisma Holdings a fost în centrul încercărilor lui Trump din iulie anul trecut de a presa autoritățile ucrainene să anunțe o investigație pentru corupție împotriva celor doi Biden, un efort care a dus la declanșarea procedurii pentru demiterea președintelui de către Camera Reprezentanților, sub acuzațiile de abuz de putere și obstrucționarea Congresului, scrie News.ro

Tinder și Grindr, acuzate că revând date cu caracter personal CITEȘTE ȘI Tinder și Grindr, acuzate că revând date cu caracter personal

Trump neagă că ar fi făcut ceva greșit cerând oficialilor ucraineni să investigheze relația lui Hunter cu Burisma.  Nu există dovezi legate de ilegalități comise de cei doi Biden, care resping acuzațiile de corupție ale lui Trump.

Firma Area 1 Security din California a identificat atacul de hacking împotriva Burisma și l-a asociat cu agenția rusă de informații militare GRU.  Grupul de hackeri cunoscut sub numele de “Fancy Bear”, sau “APT28”, a atacat în 2016 Comitetul Național Democrat, în cadrul unei operațiuni de perturbare a alegerilor, potrivit investigatorilor americani.

”Se poate vedea că acest atac începe să semene cu ceea ce am văzut în 2016”, a spus Oren Falkowitz, directorul general al Area 1, într-un interviu.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii, Oficiali ai Agenției pentru Securitate Națională a Statelor Unite și ai Departamentului pentru Securitate Internă au refuzat să comenteze.

Burisma nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

O sursă apropiată Burisma a declarat că site-ul companiei a fost ținta mai multor tentative de atacuri în ultimele șase luni, dar nu a oferit detalii.

Nu este clar ce date doreau să fure hackerii, potrivit Area 1, dar aceștia ar fi putut să obțină comunicații ale sau despre Hunter Biden, care a fost director între anii 2014 și 2019. O scurgere de date furate ar putea influența procesul pentru demiterea lui Trumo și alegerile prezidenșiale din 2020.

Area 1 a aflat că Rusia este interesată deB după ce produsul său de scanare pentru securitate a emailului a identificat dovezi online suspecte, inclusiv ”domenii capcană”, respectiv site-uri care imită serviciile legale de email utilizate de filialele Burisma.

Datele publice legate de înregistrarea domeniilor analizate dde Reuters arată că hackerii au creat domeniile capcană între 11 noiembrie, ziua care a precedat primele audieri publice organizate de democrați pentru demiterea lui Trump, și 3 decembrie, ziua care a precedat preluarea investigației de către Comisia Judiciară din Camera Reprezentanților.

Area 1 a anunțat că a descoperit că GRU a avut ca țintă două filiale ale Burisma – KUB Gas și Esko Pivnici – precum și CUB Energy, care era afiliată companiei, utilizând domenii identice pentru a păcăli angajații să își ofere parolele de email.

Burisma și filialele sale au același server de email, potrivit Area 1, ceea ce înseamnă că o breșă de securitate la o companie le putea expune pe toate.

Raportul nu a oferit indicii legate de modul în care Area 1 a ajuns la concluzia că domeniile identice au fost create de GRU.

Oficiali ai serviciilor de informații americane au emis avertismente că Rusia lucrează pentru a interveni în alegerile din noiembrie 2020. Trump dorește să fie reales, iar Biden este unul dintre principalii oponenți, dintr-o duzină de democrați care vor să obțină nominalizarea din partea partidului lor.

Un purtător de cuvânt al lui Biden, Andrew Bates, nu a comentat direct raportul realizat de Area 1, dar a afirmat într-un email: ”Orice președinte care nu a încurajat în mod repetat intervențiile străine de acest tip ar condamna imediat acest atac asupra suveranității alegerilor noastre”.

viewscnt
Afla mai multe despre
burisma
trump
hackeri