Hotelierii bulgari vin cu activități alternative pentru schiori în așteptarea zăpezii

Hotelierii bulgari vin cu activități alternative pentru schiori în așteptarea zăpezii
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2023

Mutarea rezervărilor și amânarea vacanței de iarnă. Între aceste extreme se află stațiunile de iarnă din Bulgaria în acest sezon, scrie publicația Novinite. Deocamdată, doar în Pamporovo, în sudul Bulgariei, hotelierii spun cu seninătate că stațiunea este plină și doar lipsa zăpezii naturale din acest moment o va împiedica să aibă un sezon mai bun decât cel record de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o astfel de situație, divertismentul alternativ și programele restaurantelor și cluburilor ies în evidență. Situația în Europa nu este cu mult diferită, arată G4Media.ro.

Sezonul de schi din Europa, perturbat de temperaturile excepțional de blânde CITEȘTE ȘI Sezonul de schi din Europa, perturbat de temperaturile excepțional de blânde

Când nu există zăpadă – cinema și vin

„Noi nu garantăm zăpada, serviciile noastre sunt servicii hoteliere și de restaurant, iar turiștii au dat dovadă de înțelegere.” Asta spune Malin Bistrin, președintele Uniunii Întreprinderilor de Turism din Bansko, o stațiune preferată și de turiștii români.

El a declarat că multe dintre rezervările pe care turiștii au vrut să le anuleze au fost reprogramate, iar hotelierii sunt „aproape siguri” că va ninge în februarie și martie.

„În rest, șocul a fost în general depășit, având în vedere că se așteaptă multă zăpadă în următoarele 10 zile, așa că avem o șansă”, a descris el starea de spirit în rândul colegilor săi.

El nu a oferit date despre numărul de turiști care se află în Bansko și în împrejurimi, dar definește scăderea numărului acestora ca fiind „aproape imperceptibilă” și spune că Bansko în special este plin.

Adaugă, totuși, că hotelierii au abordat în mod creativ cea mai mare parte a timpului liber al schiorilor, deoarece nu toate pârtiile sunt deschise. Printre activitățile alternative se numără pictura cu drojdie de vin, proiecții de filme și altele.

Aproape nimeni nu este fericit

Anularea rezervărilor a început încă de anul trecut, când s-a văzut că nu se așteptau ninsori, spune Margarit Țonev de la Hotelul „Ela” din Boroveț. Pe lângă lipsa zăpezii, el și colegii săi se luptă cu inflația și cu creșterea prețurilor la energie, la alimente și la aproape orice. Iar mai toate scumpirile sunt suportate de ei, pentru că turoperatorii de pe piața principală – cea britanică – nu s-au arătat dornici să reflecte inflația ridicată în prețurile pentru acest sezon.

„Sezonul începe să devină imprevizibil”, conchide el. El spune că hotelierii din stațiune se străduiesc din greu și pun la dispoziție seri bune, dar „traficul nu este cel așteptat”. Acestea sunt săptămânile în care ar fi trebuit să fie foarte multă lume, amintește el.

El explică faptul că pachetele pentru turiștii străini – în principal britanici și irlandezi – sunt vândute cu un an în avans și nu pot fi mutate cu ușurință în timp.

Margarit Țonev spune că înainte de pandemie prețurile erau actualizate puțin în fiecare an, iar în timpul pandemiei au fost presați de tour operatori să păstreze prețurile din rezervările din 2019. Cu toate acestea, au fost propuse creșteri modeste pentru această iarnă, pe fondul inflației și al prețurilor uriașe la energie.

El califică sezonul „foarte rău” și se îndoiește că zăpada de după 15 ianuarie va face ca lucrurile să se îndrepte.

Beneficiul inversiunii de temperatură

În această etapă, se pare că sunt cu adevărat fericiți doar în Pamporovo, o stațiune populară de ski din sudul Bulgariei. Marian Beliakov, directorul executiv al companiei Pamporovo AD este optimist nu doar pentru acest sezon, în care spune că stațiunea este plină și mai degrabă are nevoie de paturi libere, ci și pentru anii următori. El nu crede că lipsa de zăpadă de care suferă stațiunile din Europa le va afecta în special pe cele situate mai jos. El explică acest lucru prin apariția tot mai frecventă a unei inversiuni de temperatură, în care aerul rece este mai jos și mai cald mai sus.

„Am reușit cumva să asigurăm șapte pârtii cu zăpadă artificială, să planificăm foarte bine timpul scurt nu doar pentru a o produce, ci și pentru a stabili locurile exacte în care va fi făcută”, a explicat Beliakov. El consideră că acesta este un mare test pentru companie.

„Sezonul nu a dat greș. Am salvat afacerile mici și mijlocii din regiune, oamenii au putut să-și câștige existența, niciun program intern sau extern nu a fost anulat”, a subliniat el. Cu o capacitate de aproximativ 8.000 de paturi în stațiune, el subliniază că câteva mii sunt turiști care s-au mutat la Pamporovo din alte stațiuni bulgare și străine.

„Ca urmare, stațiunea este plină, este foarte greu să găsești locuri până la sfârșitul lunii februarie”, a adăugat el.

Cu toate acestea, și această stațiune contează pe frigul și zăpada prognozate pentru a deschide toate pârtiile și a face ca iarna să pară reală.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
zapada