Ikea nu va putea răscumpăra fabrica din Rusia

Ikea nu va putea răscumpăra fabrica din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2023

Ikea nu are opțiunea de a răscumpăra fabrica sa din Rusia, a anunțat marți noul proprietar, excluzând astfel posibilitatea revenirii în țară a grupului suedez, în viitor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Invest Plus, un vehicul special de investiții (SPV), deținut de Vadim Osipov, a finalizat în martie acordul de cumpărare al celui mai mare activ de producție din Rusia al Ikea - fabrica din Novgorod - la mai mult de la un an de când cel mai mare retailer de mobilier din lume a oprit activitățile de vânzare cu amănuntul și de producție pe piața rusă, transmite Reuters. Osipov este director general și co-proprietar al Slotex, un producător intern de vârf de produse laminate și blaturi de bucătărie, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Ion Țiriac urcă puternic în top și redevine cel mai bogat român. Dines, depășit și de Dragoș Pavăl CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ion Țiriac urcă puternic în top și redevine cel mai bogat român. Dines, depășit și de Dragoș Pavăl

"Tranzacția nu implică nicio opțiune de răscumpărare. Vrem să dezvoltăm această achiziție ca un investitor strategic pe termen lung", a declarat Osipov, precizând că nu poate da publicității condițiile financiare ale acordului.

Și numele fabricii, IKEA Industry Novgorod, va fi modificat în opt luni de la finalizarea acordului.

Osipov a dat asigurări că activitatea fabricii va fi pe deplin reluată în trei-șase luni, o parte din producție urmând să înceapă în mai. El a anunțat că investițiile în această unitate se vor ridica la 2-3 miliarde de ruble (25,3 - 37,9 milioane de dolari) în următorii doi-trei ani.

Multe companii occidentale, de la producători de energie și până la lanțuri de magazine de îmbrăcăminte, au plecat din Rusia, după ce, în februarie 2022, Moscova a decis să trimită zeci de mii de militari în Ucraina, în cadrul a ceea ce a denumit drept "o operațiune militară specială".

Grupul suedez și-a închis magazinele din Rusia în luna martie și ulterior a informat că își va vinde fabricile, va închide birourile și își va reduce efectivele de 15.000 de angajați din Rusia. Ulterior, IKEA a reluat, pentru o scurtă perioadă, vânzările online în Rusia pentru o lichidare de stocuri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
rusia