Iohannis: Au apărut sincope în relația UE-SUA. Merkel: Avem subiecte controversate

Iohannis: Au apărut sincope în relația UE-SUA. Merkel: Avem subiecte controversate
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2017

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, într-o conferință de presă alături de cancelarul german Angela Merkel, că pot fi observate "sincope" în relația dintre UE și SUA, însă lumea a început să înțeleagă "încet, încet" că ele trebuie rezolvate, iar acum se merge în această direcție. Angela Merkel a spus că există în discuțiile UE-SUA subiecte "controversate", precum retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, unde trebuie dialog.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Relația dintre UE și SUA trebuie să fie una foarte bună. Am subliniat acest lucru și cu ocazia recentei mele vizite la Washington și cred că acest mesaj este important și trebuie transpus în practică. Am mai spus-o și o repet: nu este cazul să optăm între Uniune și SUA. Așa ceva este imposibil și de fapt nu este dorit de nimeni", a spus președintele, citat de news.ro.

El a recunoscut însă că există în acest moment unele probleme în relația transatlantică.

Casa Albă susține că președintele Trump se ”înțelege foarte bine” cu Angela Merkel CITEȘTE ȘI Casa Albă susține că președintele Trump se ”înțelege foarte bine” cu Angela Merkel

"Trebuie să fim realiști și să vedem că au apărut anumite sincope în bunul mers al lucrurilor și toată lumea se străduiește să găsească căi de ieșire din sincopă și de reluare a relațiilor foarte bune. (...) Încet, încet, impresia mea este că foarte multă lume înțelege că a merge spre slăbirea relației este o mare eroare și cam toți sunt pe un discurs politic care duce cu siguranță către o reîmbunătățire a acestei relații", a subliniat șeful statului.

Iohannis a adăugat că trebuie înțeles faptul că relația transatlantică nu este o opțiune politică sau diplomatică, ci ea stă la "baza civilizației noastre de tip democratic".

Președintele a mai spus că acest parteneriat este "vital" pentru UE. "Suntem de aceeași părere, că nu trebuie să optăm între NATO și Uniunea Europeană, ci trebuie să colaborăm. Aceste lucruri vor duce, după opinia noastră, la îmbunătățirea întregii situații în care ne aflăm", a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că există în continuare discuții "controversate" cu SUA, iar ele trebuie expuse.

"Există și discuții controversate cu Statele Unite, de exemplu faptul că au denunțat Acordul privind schimbările climatice. Și aici ne vom exprima foarte limpede poziția noastră în cadrul Consiliului și cred că este foarte necesar acest lucru, mai ales atunci când există păreri diferite, cum am văzut", a afirmat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
merkel